Huurkorting huurders gemeentelijk vastgoed verlengd

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor huurders van gemeentelijk vastgoed. Wij willen de schade van de coronacrisis en coronamaatregelen voor onze huurders daarom verkleinen. Huurt u gemeentelijk vastgoed en bent u getroffen door de coronacrisis? Dan kon u tot 1 juli 2021 huurkorting aanvragen voor de periode 15 maart 2020 tot 1 april 2021. Veel huurders maakten hiervan gebruik.

Na 1 april 2021 beoordelen we ieder kwartaal of de periode voor huurkorting wordt verlengd. Deze periode wordt nu verlengd. Daarom kunt u ook voor de periode 1 april 2021 tot 1 juli 2021 huurkorting aanvragen.

Zo werkt het

Als huurder van gemeentelijk vastgoed kunt u huurkorting aanvragen:

  • als u door de coronamaatregelen geen of weinig gebruik heeft kunnen maken van het vastgoed dat u van de gemeente huurt, en
  • het gebruik van het vastgoed noodzakelijk is voor de exploitatie van uw bedrijf. Dit is bij horeca bijvoorbeeld meestal wel het geval, maar bij een kantoorruimte vaak niet. En als
  • uw omzet- of inkomstenverlies door de coronamaatregelen 30% of meer is.

U kunt geen huurkorting aanvragen als:

  • u in de periode van 1 april 2021 tot 1 juli 2021 geen of minder huur moest betalen;
  • u volledige overheidssteun ontving of op een andere manier bent gesteund.

De hoogte van de huurkorting

De hoogte van de huurkorting is afhankelijk van uw omzet- of inkomstenverlies. Hoe hoger uw omzet- of inkomstenverlies, des te hoger de huurkorting. De huurkorting is:

  • maximaal 50% per maand als u uw deuren volledig moest sluiten;
  • maximaal 25% per maand als u wel open mocht, maar met beperkingen.

Invloed van steunmaatregelen

Als u overheidssteun of subsidies heeft ontvangen, dan is dit van invloed op de huurkorting. Er vindt dan een correctie plaats in de berekening van de huurkorting.

Leidraad uitvoering huurkorting gemeentelijk vastgoed gemeente Zutphen

Het college van burgemeester en wethouders heeft een leidraad vastgesteld over de uitvoering van de huurkorting. Deze leidraad geldt voor alle huurders van gemeentelijk vastgoed. Zo zorgen we ervoor dat we alle huurders gelijk behandelen. Alle uitgangspunten voor de huurkorting zijn opgenomen in de leidraad.

Leidraad uitvoering huurkorting gemeentelijk vastgoed (pdf, 257 kB)

Huurkorting aanvragen

U kunt tot 1 oktober 2021 de huurkorting aanvragen voor de periode 1 april 2021 tot 1 juli 2021. Aanvragen die op of na 1 oktober 2021 worden ingediend, nemen wij niet in behandeling. Voor de periode van 15 maart 2020 tot 1 april 2021 kunt u geen huurkorting meer aanvragen.

U vraagt huurkorting aan via het online formulier Aanvraag huurkorting gemeentelijk vastgoed.

Als de aanvraag compleet is, ontvangt u binnen 6 weken een antwoord op uw aanvraag.