Laatste nieuws coronavirus

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De coronaregels versoepelen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.  

Eerste stap openingsplan

Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • 28 april vanaf 4.30 uur is er geen avondklok meer
 • Thuisbezoek naar 2 personen en ga maximaal 1 keer per dag op bezoek
  • Was bij binnenkomst uw handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
 • De buitenterrassen gaan open van 12.00 – 18.00 uur
  • Maximaal 50 gasten per terras.
  • Gasten krijgen vaste zitplaatsen, zelfbediening is niet toegestaan.
  • U mag maximaal met 2 personen aan 1 tafel op 1,5 meter afstand, tenzij u van hetzelfde huishouden bent of met kinderen tot en met 12 jaar.
 • Winkels en markten gaan weer open zonder winkelafspraak
  • Er gelden wel voorwaarden zoals een maximum aantal bezoekers in een winkel.
 • Vanaf 26 april mogen studenten van de universiteiten en hogescholen 1 dag in de week naar school.
 • Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar of vliegbewijs zijn weer mogelijk
 • Uitvaarten zijn toegestaan met maximaal 100 mensen

Vervolgstappen openingsplan

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

Vaccinatie

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

Basisregels

De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

 • Was je handen.
  Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.

 • Houd 1,5 meter afstand.
  Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken. Bekijk de regels voor afstandhouden.

 • Laat je testen.
  Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.

Tonk-regeling

Heeft u door de coronamaatregelen in 2020 een onvermijdelijke en onvoorziene inkomstenterugval gehad? Zijn bijvoorbeeld uw woonlasten een groter deel gaan innemen van uw inkomen? Bijvoorbeeld doordat u uw baan bent verloren? Vanaf 26 maart kunt u de regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) bij ons aanvragen. Alle informatie over de TONK-regeling.

Coronawet vervangt noodverordeningen

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Lees meer over de coronawet (op Rijksoverheid.nl).