Sporten: wat kan er volgens de coronamaatregelen?

Wat zijn de spelregels voor het sporten en bewegen? Naast de basisregels, vermijd drukte en was regelmatig uw handen, leest u hieronder welke versoepelingen er zijn op het gebied van sport.

Sporten is beperkt mogelijk

Vanaf 19 november gelden voor sporten onderstaande regels. Sporten blijft mogelijk, maar beperkt:

  • Maximaal 4 personen mogen met elkaar sporten (binnen en buiten). Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor binnensporten (en groepslessen) geldt een maximum van 4 personen (exclusief instructeur). En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte.
  • Voor buitensporten (en groepslessen) geldt een maximum van 4 personen (exclusief instructeur). Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
  • Meerdere groepjes en groepslessen naast elkaar is mogelijk, zolang zij onderling niet mengen.

Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.

  • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
  • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
  • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Toiletten mogen wel open.

Alle informatie over de maatregelen vindt u op Rijksoverheid.nl.

Mondkapjesplicht

Het kabinet heeft een landelijke mondkapjesplicht aangekondigd voor publieke binnenruimtes. Dit betekent (bijvoorbeeld) dat bij binnenkomst in een gymzaal of sporthal een mondkapje gedragen moet worden. Tijdens het sporten hoeft dit niet. Het dragen van een niet-medisch mondmasker wordt verplicht voor alle Nederlanders die ouder vanaf dertien jaar. De verplichting gaat naar verwachting op 1 december in, tot die tijd geldt een "dringend mondkapjesadviesā€¯.

NOC*NSF

De Vereniging Sport en Gemeenten zal net als in voorgaande situaties samen met NOC*NSF en andere sportkoepels zo snel mogelijk alle betrokkenen van relevante informatie voorzien. De informatie en de FAQ worden weer gepubliceerd op de website van de NOC*NSF.

Heeft u een vraag over sport? Neem dan contact op met Ralf van Beek via sport@zutphen.nl. Let op! Dit e-mailadres is tijdelijk en wordt alleen gebruikt tijdens de coronacrisis.