Grote energiebesparingsactie Zutphen

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om uw woning te verduurzamen en om energie te besparen? Wij organiseren tot 1 januari 2023 samen met het Regionaal Energieloket, ZutphenEnergie, vier woningcorporaties en de Voedselbank een grote energiebesparingsactie voor woningeigenaren én huurders in onze gemeente. Wij hebben voor deze actie een grote bijdrage bij het Rijk aangevraagd én gekregen (via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen, de RRE). De actie bestaat uit tien onderdelen. De vorige RRE-actie is hiermee afgesloten. Op deze pagina leest u meer over de acties.

1. VvE-loket en bijeenkomsten voor VvE's

We hebben een online VvE-energieloket geopend speciaal om VvE-besturen en -bewoners te helpen bij het verduurzamen van hun VvE-woningen. Hier vindt u interessante energiebesparende maatregelen voor VvE’s, een handig stappenplan en informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en belangrijke thema’s zoals besluitvorming. Ook is er een pagina met vakspecialisten, waar u terecht kunt voor uitvoerende partijen. Kijk op vve.regionaalenergieloket.nl/zutphen.

24 november 2022: bijeenkomst verduurzamen woningen VvE's

Op donderdag 24 november 2022 was er speciaal voor VvE-besturen en hun leden een bijeenkomst over het proces bij verduurzaming van VvE-woningen. Tijdens de bijeenkomst:

 • is informatie gegeven over het proces bij het verduurzamen van een VvE;
 • vertelde VvE Hackfort hoe zij het verduurzamen van de woningen aanpakken;
 • is antwoord gegeven op andere vragen die aanwezigen hadden over dit onderwerp.

U kunt de webinar van het Regionaal Energieloket over het stappenplan voor het verduurzamen van een VvE terugkijken.

De vragen die tijdens de bijeenkomst zijn gesteld, en de antwoorden op die vragen, hebben we voor u op een rij gezet. Lees de vragen en antwoorden.

1 februari 2022: online informatiebijeenkomst terugkijken

Op dinsdagavond 1 februari 2022 was er van 19.30 tot 20.30 uur een online informatiebijeenkomst voor VvE-besturen en hun leden. Tijdens deze avond kregen de deelnemers informatie over de verschillende energiebesparende opties voor VvE’s en tips voor een duurzaam meerjarenonderhoudsplan en financieringsopties. Deelnemers konden ook vragen stellen. Deze webinar kunt u terugkijken op de website van het Regionaal Energieloket. Klik op “Informatieavond terugkijken”.

2. Gratis cadeaubonnen van €50 voor energiebesparende maatregelen

Wilt u ook besparen op uw energieverbruik? Gemeente Zutphen geeft tot en met 31 december 2022 gratis cadeaubonnen van €50 weg aan huurders én woningeigenaren voor producten die uw huis direct energiezuiniger én comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, radiatorfolie of ledlampen.

Deze gratis cadeaubon kunt u gebruiken bij de aangesloten lokale bouwmarkten en winkels, of webshops via het Regionaal Energieloket. Per adres kan maximaal 1 bon worden gebruikt.

Al 5.000 inwoners in onze gemeente hebben gebruik gemaakt van de cadeaubon.

Wees er snel bij, want u kunt tot en 31 december 2022 een cadeaubon aanvragen en gebruiken. Let op: op = op.

Aanvragen

Bent u woningeigenaar of particuliere huurder?

Vraag dan uiterlijk 31 december 2022 een cadeaubon aan bij het Regionaal Energieloket. Er zijn beperkt cadeaubonnen beschikbaar. Wees er snel bij, want op = op!

Cadeaubon aanvragen.

Huurt u bij Woonbedrijf ieder1, Ons Huis, stichting BOS, Mooiland of stichting BOG?

U heeft in oktober 2021 en februari 2022 een brief van de gemeente ontvangen met een persoonlijke cadeauboncode. U moet deze code eerst activeren, voordat u de cadeaubon kunt gebruiken:

 1. Ga naar de website van het Regionaal Energieloket.
 2. Klik op 'Cadeaubon activeren'.
 3. Voer u cadeauboncode in.

Heeft u de brief niet meer? Neem dan contact op met het Regionaal Energieloket, via  cadeaubon@regionaalenergieloket.nl of via telefoonnummer 088 525 4110. Zij helpen u dan verder. Het is helaas erg druk bij het Regionaal Energieloket. Het kan enige tijd duren voordat iemand u te woord kan staan. Wij vragen uw begrip.

Er zijn beperkt cadeaubonnen beschikbaar. Wees er snel bij. U kunt tot en met 31 december 2022 een cadeaubon aanvragen en gebruiken.

Cadeaubon gebruiken

U kunt bij het aanvragen of activeren van de cadeaubon kiezen of u deze in een webshop of Zutphense bouwmarkt of winkel wil gebruiken.

Zorg ervoor dat u de cadeaubon in 2022 gebruikt, in 2023 is het niet mogelijk uw cadeaubon te verzilveren.

 • De papieren cadeaubon kunt u tot half december 2022 aanvragen, en tot en met 31 december 2022 gebruiken bij de Gamma, Fixxar, Karwei of Praxis in Zutphen. Het duurt een paar dagen voor u de cadeaubon in huis heeft.
 • De digitale cadeaubon kunt u tot en met 31 december 2022 aanvragen en gebruiken bij de webshops via het Regionaal Energieloket.

Papieren cadeaubon gebruiken in bouwmarkt of winkel in Zutphen

Kiest u voor het inwisselen van de cadeaubon in de Gamma, Karwei, Praxis of Fixxar in Zutphen? De producten die u hier met de cadeaubon kunt kopen zijn duidelijk aangegeven.

Kies uw producten en laat bij de kassa de brief met uw persoonlijke code zien. U krijgt dan een korting van €50.

Digitale cadeaubon gebruiken in een webshop

Kiest u voor het inwisselen van de cadeaubon in een webshop?

 1. Ga naar de website van het Regionaal Energieloket.
 2. Klik op de knop Cadeaubon gebruiken en klik op één van de deelnemende webshops.

Huurt u bij een andere verhuurder?

Via de website van het Regionaal Energieloket kunt u de cadeaubon aanvragen.

Actievoorwaarden en vragen

De actievoorwaarden, een overzicht van de winkels en webshops en energiebesparende producten die meedoen, staan op www.regionaalenergieloket.nl/zutphen/cadeaubon.

Als u nog vragen over de cadeaubon heeft, neemt u dan contact op met het Regionaal Energieloket via projecten@regionaalenergieloket.nl of via 088 525 4110.

Wees er snel bij wat op = op. Wij wensen u veel plezier en energiebesparing van uw cadeau.

3. Transitievisie Warmte

De afgelopen tijd hebben wij een plan gemaakt: de ‘Transitievisie Warmte’. In dit plan staat welke aardgasvrije manieren van verwarmen logisch zijn per wijk en buurt. En in welke volgorde de wijken en buurten in de komende jaren van het aardgas af gaan. Wilt u weten wat de plannen en mogelijkheden zijn voor het aardgasvrij maken van uw woning? Kijk dan op aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/zutphen en vul uw postcode en huisnummer in.

Online informatiebijeenkomst terugkijken

Samen met het Regionaal Energieloket organiseerden we twee online informatieavonden over de Transitievisie Warmte georganiseerd. In totaal waren bijna 900 woningeigenaren digitaal aanwezig tijdens de informatieavonden op dinsdag 25 januari en donderdag 3 februari. Inwoners kregen uitleg over de plannen om huizen duurzaam te verwarmen. En de volgorde waarin de wijken en buurten de komende jaren overstappen op duurzame energie. Deelnemers konden ook vragen stellen via de chat.

4. Gratis webinar huurders met energietips

Wij organiseerden samen met de woningcorporaties en ZutphenEnergie twee keer een gratis online informatiebijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst gaven we informatie over hoe inwoners energie kunnen besparen in hun woning. Zo kunnen zij hun energierekening verlagen, soms met wel honderden euro’s.

De eerste webinar was op 12 oktober 2021. De tweede bijeenkomst op 24 februari 2022. U kunt de bijeenkomsten terug kijken en een informatiepakket downloaden.

5. Gratis bezoek energiecoach

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen in uw koop- of huurwoning? Dan kan een energiecoach u helpen. Een energiecoach kan u eenvoudige tips geven om energie en daarmee kosten te besparen in uw woning. De energiecoaches van ZutphenEnergie zijn speciaal hiervoor opgeleid en het bezoek is gratis.

Maak een afspraak met een energiecoach via website van het Regionaal Energieloket.

6. Zonnepanelen op daken tegen een scherpe prijs

We zijn 17 september 2021 gestart met een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen voor onze inwoners. We hebben Regionaal Energieloket gevraagd een ervaren installateur uit de regio te kiezen. Dit is Zonnefabriek geworden. Zonnefabriek werkt met een lokale adviseur uit Zutphen en lokale installatieploegen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Hoge kwaliteit zonnepanelen
 • Scherpe prijs dankzij groepsvoordeel
 • Altijd een offerte op maat

Inschrijven voor inkoopactie zonnepanelen

 • 17 september tot 22 november 2021: Zutphen Oost (Warnsveld en Leesten)
 • 15 maart tot 23 mei 2022: Zutphen West (Waterkwartier, Zuidwijken, Centrum, Noordveen en de Hoven).

Het is niet meer mogelijk om u aan te melden.

7. Woningisolatie en dubbel glas tegen een scherpe prijs

Uw woning isoleren, heeft de volgende voordelen:

 • U kunt tot honderden euro’s per jaar op uw energierekening besparen;
 • U helpt het klimaat;
 • U maakt uw woning stap voor stap klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Gemeente Zutphen wil het u makkelijk maken en organiseerde hiervoor vanaf half oktober 2021 een collectieve inkoopactie voor vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas.

Inschrijven voor inkoopactie woningisolatie en HR++ glas

 • 12 oktober tot 22 december 2021: Zutphen West (Waterkwartier, Zuidwijken, Centrum, Noordveen en de Hoven).
 • 25 januari tot 22 maart 2022:  Zutphen Oost (Warnsveld en Leesten).

Het is niet meer mogelijk u in te schrijven.

8. Gratis stappenplan verduurzamen

Wilt u weten hoe u uw woning energiezuinig en/of aardgasloos kunt maken? Download dan de gratis energieadviesrapporten en de 'altijd-goed-maatregelen' op ons Regionaal Energieloket. Hiervoor hebben we een aantal voorbeeldwoningen in Zutphen laten onderzoeken en daarvan energierapporten laten maken. Deze rapporten zijn per bouwperiode opgesteld. Bijvoorbeeld een hoekwoning uit de jaren ’70 of een rijtjeswoning uit de jaren ’80. Woningen uit dezelfde bouwperiode lijken namelijk vaak op elkaar als je naar de isolatie en installaties kijkt. Hierin staan de slimste stappen om energie te besparen en uw huis klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas.

9. Gratis HuisScan

Wilt u weten welke energiemaatregelen in uw woning mogelijk zijn en wat die maatregelen ongeveer gaan kosten en opleveren? Of wilt u offertes opvragen bij bedrijven die u zelf kunt selecteren? Doe dan de gratis HuisScan. U vindt meer informatie en de knop om de scan aan te vragen op www.regionaalenergieloket.nl/zutphen.

10. Actie cv-tuning

Worden sommige radiatoren in uw woning onvoldoende of juist te warm? Is er een radiator of vloerverwarming bijgekomen? Dan is de cv waarschijnlijk niet 'waterzijdig ingeregeld'. Bij waterzijdig inregelen stel je het binnenwerk van alle radiatoren (en vloerverwarming) correct in. Het cv-water wordt zo gelijkmatiger verdeeld over alle radiatoren in huis, waardoor de hele installatie beter functioneert. De cv-ketel hoeft dan minder hard te werken en kan zuiniger worden afgesteld. Dit tezamen heet ook wel cv-tuning. Dit zijn de voordelen van cv-tuning:

 • Het is comfortabeler in huis, alle kamers worden goed en snel verwarmd.
 • Tussen 5 en 25 procent minder gasgebruik.
 • De cv-ketel gaat langer mee.
 • Een nieuwe ketel kan meestal een maatje kleiner.

Gemeente Zutphen heeft de eerste 180 woningeigenaren samen met ZutphenEnergie een korting van 150 euro aangeboden. U krijgt geen korting meer, maar kunt zich nog wel aanmelden voor cv-tuning via contact@energieadvieszutphen.nl. Een cv-tuning tot 10 radiatoren duurt meestal een dagdeel en kost circa €300.

Onze gemeente ontvangt een bijdrage van het Rijk

De gemeente Zutphen ontving een bijdrage van het Rijk om energiebesparingsacties te organiseren voor woningeigenaren. Wij hebben opnieuw een bijdrage ontvangen (via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen) voor een energiebesparingsactie tussen april 2021 en augustus 2022. Nu mogen ook huurders meedoen. Houd deze webpagina in de gaten voor meer informatie. De volgende acties zijn gepland:

 • cadeaubonnen voor ledlampen, tochtstrips en dergelijke bij lokale bouwmarkten en webshops;
 • kleine energiemaatregelen in samenwerking met de Voedselbank;
 • energiecoaches voor huurders;
 • een webinar voor huurders;
 • gratis energierapporten per bouwjaar van Zutphense woningen;
 • collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie;
 • Energieloket (fysiek en online);
 • VvE energieloket en webinar;
 • Transitievisie Warmte (TVW)-tool en webinars: een online communicatie-instrument waarmee we ons warmtebeleid vertalen naar uw mogelijkheden.