Grote energiebesparingsactie Zutphen

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om uw woning te verduurzamen en om energie te besparen? Tot 1 augustus 2022 organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket, ZutphenEnergie, vier woningcorporaties en de Voedselbank een grote energiebesparingsactie voor woningeigenaren én huurders in onze gemeente. Wij hebben voor deze actie een grote bijdrage bij het Rijk aangevraagd én gekregen (via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen, de RRE). De actie bestaat uit tien onderdelen. De vorige RRE-actie is hiermee afgesloten. Op deze pagina leest u meer over de acties.

1. Transitievisie Warmte

De afgelopen tijd hebben wij een plan gemaakt: de ‘Transitievisie Warmte’. In dit plan staat welke aardgasvrije manieren van verwarmen logisch zijn per wijk en buurt. En in welke volgorde de wijken en buurten in de komende jaren van het aardgas af gaan. Wilt u weten wat de plannen en mogelijkheden zijn voor het aardgasvrij maken van uw woning? Kijk dan op aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/zutphen en vul uw postcode en huisnummer in.

Online informatiebijeenkomst terugkijken

Samen met het Regionaal Energieloket organiseerden we twee online informatieavonden over de Transitievisie Warmte georganiseerd. In totaal waren bijna 900 woningeigenaren digitaal aanwezig tijdens de informatieavonden op dinsdag 25 januari en donderdag 3 februari. Inwoners kregen uitleg over de plannen om huizen duurzaam te verwarmen. En de volgorde waarin de wijken en buurten de komende jaren overstappen op duurzame energie. Deelnemers konden ook vragen stellen via de chat.

2. Gratis cadeaubonnen van €50 voor huurders voor energiebesparende maatregelen

We kunnen 4.759 gratis cadeaubonnen van €50 weggeven aan huurders voor producten die uw huis direct energiezuiniger én comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, radiatorfolie of ledlampen. Deze gratis cadeaubon kunt u, als huurder, gebruiken bij de aangesloten lokale bouwmarkten en winkels, en webshops via het Regionaal Energieloket. Zutphense huurders van Woonbedrijf ieder1, Ons Huis, Mooiland en stichting BOG ontvangen een brief met een persoonlijke cadeauboncode. Ook particuliere Zutphense huurders kunnen de bon aanvragen. Per adres kan maximaal 1 bon worden gebruikt. Al bijna 3.000 huurders in onze gemeente hebben inmiddels gebruik gemaakt van de cadeaubon. Wees er dus snel bij, want op = op.

Huurt u bij Woonbedrijf ieder1, Ons Huis, stichting BOG of Mooiland?

U heeft in de week van 4 oktober 2021 een brief van de gemeente ontvangen, met een persoonlijke cadeauboncode. Huurders die de cadeaubon nog niet hadden gebruikt, ontvingen in de week van 14 februari 2022 opnieuw een brief met een persoonlijke kortingscode. Let op, u  moet de cadeaubon eerst activeren, voordat u deze kunt gebruiken. Na het activeren is uw bon 1 maand geldig.

Stap 1 Activeer uw gratis cadeaubon van 50 euro:

 • Ga naar de website van het Regionaal Energieloket. Klik op de knop Cadeaubon activeren en voer uw cadeauboncode in.
 • Lukt dit niet? Bel of bezoek het kantoor van uw verhuurder. Zij helpen u graag verder. Hou de brief bij de hand als u belt of langskomt.

Stap 2 Wissel uw cadeaubon in. U kunt uw cadeaubon op twee manieren gebruiken:

 1. Bij de Zutphense bouwmarkten/winkels. Ga met de geactiveerde cadeaubon naar de Gamma, Karwei, Praxis of Fixxar. De producten die u hier met de cadeaubon kunt kopen zijn duidelijk aangegeven. Kies uw producten en laat bij de kassa de brief met uw persoonlijke code zien. U krijgt dan een korting van 50 euro. Verschillende bouwmarkten en winkels hebben aan deze actie een extra korting toegevoegd. Ga naar de bouwmarkt of winkel voor meer informatie.
 2. Via een webshop: Ga naar www.regionaalenergieloket.nl/zutphen, klik op de knop “cadeaubon gebruiken” en klik op één van de deelnemende webshops.

Huurt u bij een andere verhuurder?

Via de website van het Regionaal Energieloket kunt u de cadeaubon aanvragen.

Actievoorwaarden en vragen

De actievoorwaarden, een overzicht van de winkels en webshops en energiebesparende producten die meedoen, staan op www.regionaalenergieloket.nl/zutphen. Als u nog vragen over de cadeaubon heeft, neemt u dan contact op met het Regionaal Energieloket via projecten@regionaalenergieloket.nl of via 088 525 4110. Wees er snel bij wat op = op. Wij wensen u veel plezier en energiebesparing van uw cadeau.

3. Gratis webinar huurders met energietips

Wij organiseren samen met de woningcorporaties en ZutphenEnergie twee keer een gratis online informatiebijeenkomst. U krijgt dan meer informatie over hoe u energie kunt besparen in uw woning. Zo kunt u uw energierekening kunt verlagen, soms met wel honderden euro’s.

De eerste webinar was op 12 oktober 2021. De tweede bijeenkomst is op 24 februari 2022 van 19.30-20.30 uur. Aanmelden kan via de website van het Regionaal Energieloket.

4. Gratis bezoek energiecoach

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen in uw koop- of huurwoning? Dan kan een energiecoach u helpen. Een energiecoach kan u eenvoudige tips geven om energie en daarmee kosten te besparen in uw woning. De energiecoaches van ZutphenEnergie zijn speciaal hiervoor opgeleid en het bezoek is gratis.

Maak een afspraak met een energiecoach via website van het Regionaal Energieloket.

5. Zonnepanelen op daken tegen een scherpe prijs

Wilt u ook zonnepanelen op uw dak? Door zelf groene stroom op te wekken heeft u lagere energiekosten. Zo verdient u de investering in zonnepanelen vanzelf terug. Gemeente Zutphen maakt het u en uw buren makkelijk. We zijn 17 september 2021 gestart met een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen voor onze inwoners.

We hebben Regionaal Energieloket gevraagd een ervaren installateur uit de regio te kiezen. Dit is Zonnefabriek geworden. Zonnefabriek werkt met een lokale adviseur uit Zutphen en lokale installatieploegen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Hoge kwaliteit zonnepanelen
 • Scherpe prijs dankzij groepsvoordeel
 • Altijd een offerte op maat

Inschrijven voor inkoopactie zonnepanelen

 • 17 september tot 22 november 2021: Zutphen Oost (Warnsveld en Leesten)
 • 15 maart tot 23 mei 2022: Zutphen West (Waterkwartier, Zuidwijken, Centrum, Noordveen en de Hoven).

Wilt u ook uw eigen energie opwekken? Schrijft u zich dan vrijblijvend in voor een offerte via www.regionaalenergieloket.nl/zutphen.

Gratis online informatiebijeenkomst

Wilt u uitlegover de actie, subsidies en leningen en waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen? Meldt u zich dan via www.regionaalenergieloket.nl/zutphen aan voor de gratis online informatiebijeenkomst (webinar).

6. Woningisolatie en dubbel glas tegen een scherpe prijs

Uw woning isoleren, heeft de volgende voordelen:

 • U kunt tot honderden euro’s per jaar op uw energierekening besparen;
 • U helpt het klimaat;
 • U maakt uw woning stap voor stap klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Gemeente Zutphen wil het u makkelijk maken en organiseert hiervoor vanaf half oktober 2021 een collectieve inkoopactie voor vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas. We hebben Regionaal Energieloket gevraagd een ervaren installateur uit de regio te kiezen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Hoge kwaliteit isolatie
 • Scherpe prijs dankzij groepsvoordeel
 • Altijd een offerte op maat

Inschrijven voor inkoopactie woningisolatie en HR++ glas

 • 12 oktober tot 22 december 2021: Zutphen West (Waterkwartier, Zuidwijken, Centrum, Noordveen en de Hoven).
 • 25 januari tot 22 maart 2022:  Zutphen Oost (Warnsveld en Leesten).

Wilt u ook uw woning isoleren? Schrijft u zich dan vrijblijvend in voor een offerte.

Gratis online informatiebijeenkomst

Wilt u uitlegover de actie, subsidies en leningen en waar je op moet letten bij het kopen van woningisolatie of HR++ glas? U kunt zich nu aanmelden voor de gratis online informatiebijeenkomst (webinar) die wij voor u organiseren op:

7. Gratis stappenplan verduurzamen

Wilt u weten hoe u uw woning energiezuinig en/of aardgasloos kunt maken? Download dan de gratis energieadviesrapporten en de 'altijd-goed-maatregelen' op ons Regionaal Energieloket. Hiervoor hebben we een aantal voorbeeldwoningen in Zutphen laten onderzoeken en daarvan energierapporten laten maken. Deze rapporten zijn per bouwperiode opgesteld. Bijvoorbeeld een hoekwoning uit de jaren ’70 of een rijtjeswoning uit de jaren ’80. Woningen uit dezelfde bouwperiode lijken namelijk vaak op elkaar als je naar de isolatie en installaties kijkt. Hierin staan de slimste stappen om energie te besparen en uw huis klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas.

8. Gratis HuisScan

Wilt u weten welke energiemaatregelen in uw woning mogelijk zijn en wat die maatregelen ongeveer gaan kosten en opleveren? Of wilt u offertes opvragen bij bedrijven die u zelf kunt selecteren? Doe dan de gratis HuisScan. U vindt meer informatie en de knop om de scan aan te vragen op www.regionaalenergieloket.nl/zutphen.

9. VvE-loket

We hebben een online VvE-energieloket geopend speciaal om VvE-besturen en -bewoners te helpen bij het verduurzamen van hun VvE-woningen. Hier vindt u interessante energiebesparende maatregelen voor VvE’s, een handig stappenplan en informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en belangrijke thema’s zoals besluitvorming. Ook is er een pagina met vakspecialisten, waar u terecht kunt voor uitvoerende partijen. Kijk op vve.regionaalenergieloket.nl/zutphen.

Gratis online informatiebijeenkomst

We organiseerden een gratis online informatieavonden voor VvE-besturen en hun leden. Tijdens deze avond kregen de deelnemers informatie over de verschillende energiebesparende opties voor VvE’s en tips voor een duurzaam meerjarenonderhoudsplan en financieringsopties. Deelnemers konden ook vragen stellen.

De bijeenkomst vond plaats op dinsdagavond 1 februari 2022 van 19.30 tot 20.30 uur. Deze webinar kunt u terugkijken op de website van het Regionaal Energieloket. Klik op “Informatieavond terugkijken”.

10. Actie cv-tuning

Worden sommige radiatoren in uw woning onvoldoende of juist te warm? Is er een radiator of vloerverwarming bijgekomen? Dan is de cv waarschijnlijk niet 'waterzijdig ingeregeld'. Bij waterzijdig inregelen stel je het binnenwerk van alle radiatoren (en vloerverwarming) correct in. Het cv-water wordt zo gelijkmatiger verdeeld over alle radiatoren in huis, waardoor de hele installatie beter functioneert. De cv-ketel hoeft dan minder hard te werken en kan zuiniger worden afgesteld. Dit tezamen heet ook wel cv-tuning. Dit zijn de voordelen van cv-tuning:

 • Het is comfortabeler in huis, alle kamers worden goed en snel verwarmd.
 • Tussen 5 en 25 procent minder gasgebruik.
 • De cv-ketel gaat langer mee.
 • Een nieuwe ketel kan meestal een maatje kleiner.

Gemeente Zutphen heeft de eerste 180 woningeigenaren samen met ZutphenEnergie een korting van 150 euro aangeboden. U krijgt geen korting meer, maar kunt zich nog wel aanmelden voor cv-tuning via contact@energieadvieszutphen.nl. Een cv-tuning tot 10 radiatoren duurt meestal een dagdeel en kost circa €300.

Onze gemeente ontvangt een bijdrage van het Rijk

De gemeente Zutphen ontving een bijdrage van het Rijk om energiebesparingsacties te organiseren voor woningeigenaren. Wij hebben opnieuw een bijdrage ontvangen (via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen) voor een energiebesparingsactie tussen april 2021 en augustus 2022. Nu mogen ook huurders meedoen. Houd deze webpagina in de gaten voor meer informatie. De volgende acties zijn gepland:

 • cadeaubonnen voor ledlampen, tochtstrips en dergelijke bij lokale bouwmarkten en webshops;
 • kleine energiemaatregelen in samenwerking met de Voedselbank;
 • energiecoaches voor huurders;
 • een webinar voor huurders;
 • gratis energierapporten per bouwjaar van Zutphense woningen;
 • collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie;
 • Energieloket (fysiek en online);
 • VvE energieloket en webinar;
 • Transitievisie Warmte (TVW)-tool en webinars: een online communicatie-instrument waarmee we ons warmtebeleid vertalen naar uw mogelijkheden.