Warmtenet Helbergen

Er zijn plannen om ruim 700 woningen in de buurt Helbergen aan te sluiten op een warmtenet. Helbergen kan een voorbeeldwijk worden om vanuit hier het warmtenet uit te breiden in het Waterkwartier. De ontwikkelingen passen binnen de plannen voor een duurzame en aardgasvrije toekomst voor Zutphen.

Onderzoek warmte oppervlaktewater IJssel

In 2019 zijn de gemeente Zutphen en Woonbedrijf ieder1 gestart met een onderzoek naar het gebruik van warmte uit het oppervlaktewater van de IJssel. De gemeente Zutphen en Woonbedrijf ieder1 hebben dit onderzoek samen met Rijkswaterstaat, Alliander en Waterschap Rijn en IJssel uitgevoerd. Uit het onderzoek is gebleken dat de warmte uit het water van de IJssel gebruikt kan worden om woningen te verwarmen.

Heeft u een vraag over de plannen voor een warmtenet in de buurt Helbergen? Hieronder leest u veelgestelde vragen en antwoorden.

Is het zeker dat er een warmtenet in de buurt Helbergen komt?

Ja, het is de bedoeling dat er een warmtenet in de buurt Helbergen komt. Op 29 september 2021 heeft onze gemeente gehoord dat wij van de Provincie Gelderland geld ontvangen voor het aardgasvrij maken van de buurt Helbergen. Daar zijn we erg blij mee. De plannen voor het warmtenet kunnen we nu samen met partners en bewoners verder uitwerken.

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet is een andere manier om huizen en kraanwater te verwarmen. Een warmtenet is vergelijkbaar met een stadsverwarming. Het kan gebruikt worden om hele straten en wijken aardgasvrij te maken.

  Moet ik meer betalen als er een warmtenet komt?

  Uw energierekening mag niet hoger worden. Dit is een belangrijke opdracht bij het ontwikkelen van het warmtenet.

   Waarom Helbergen als voorbeeldwijk?

   • De ligging aan de IJssel biedt kansen om de warmte te vervoeren via ondergrondse leidingen.
   • Deze wijk is het ideale startpunt, omdat Helbergen midden in Zutphen ligt.
   • We combineren dit project met andere werkzaamheden in de wijk, zoals het vervangen van het riool en het afkoppelen van hemelwater.
   • Wij doen ook onderzoek om de wijk prettig leefbaar te maken in de toekomst.