Japanse duizendknoop bestrijden

De Japanse duizendknoop is een plant die van oorsprong in Azië voorkomt. De stengel wordt veel gebruikt in kerststukjes en de plant was tot kort geleden gewoon te koop bij de kwekerijen.

Foto Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop

Waarom willen we van de Japanse duizendknoop af?

Deze plant hoort niet thuis in Nederland. Het is een woekeraar, dat wil zeggen dat via de wortels steeds meer planten ontstaan. Zo verdringt ze veel andere bloemen en kruiden die hier van oorsprong thuishoren. Dit is slecht voor de biodiversiteit. Bovendien is de plant erg sterk en kan heel veel schade aan gebouwen veroorzaken. En niet alleen aan gebouwen, maar ook aan de weg, het riool, kabels en leidingen die in de grond liggen. Bovendien raak je ‘m haast niet meer kwijt als de plant eenmaal in je tuin of in de berm staat.

Foto jonge Japanse duizendknoop
Jonge plant van de Japanse duizendknoop

Lastig te bestrijden

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop erg lastig. Dit komt omdat de wortels tot wel 3 meter diep in de grond zitten. Door telkens de plant te maaien of beschadigen, worden de wortels uitgeput en zal deze op den duur verdwijnen. Dit kan wel 5 jaar duren. Het is een kwestie van lange adem.

Helpt u mee?

De jonge planten komen in het voorjaar boven de grond en lijken net op rode asperges. Ze staan ook op een aantal plekken in tuinen, bij bedrijven en in de gemeenteberm. We maaien de plant apart en voeren het maaisel apart af om te voorkomen dat het maaisel nieuwe planten verspreidt. Helpt u ons mee om van de Japanse duizendknoop af te komen?

Lekkere recepten

De Japanse duizendknoop is een eetbare plant voor mens en dier. Op internet kunt u verschillende recepten vinden. Bijvoorbeeld het recept voor een heerlijke crumbletaart.

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

Via de app PlantNet kunt u controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is. Deze app kunt u downloaden via uw mobiele telefoon of tablet.

Hoe kunt u de plant bestrijden?

  1. Graaf de plant uit met een schop of spade. Let daarbij op dat er geen stukjes wortel of stukjes van de stengel van de plant achterblijven. Elk klein stukje wortel dat achterblijft, loopt opnieuw uit! Zelfs stukjes van de stengel lopen opnieuw uit!
  2. Doe de plantenresten in de grijze container (restafval). Dan worden ze namelijk verbrand. Zo voorkomen we dat de plant zich via compost verspreidt.
  3. U kunt ook heet water over de plant gieten. De plant is daarmee niet in één keer dood. Dit moet u mee
  4. Blijf dit het hele jaar herhalen als er weer nieuwe plantjes boven de grond uitkomen.
  5. Maai de plant niet af; zo verspreidt u de plant en loopt deze op andere plekken opnieuw uit.
  6. Ziet u de Japanse duizendknoop ergens in de openbare ruimte? Dan kunt u via onze website een Melding openbare ruimte doen.

Wat doet de gemeente als de plant in uw tuin of op uw bedrijfsterrein staat?

Dan doet de gemeente niets. U moet zelf de plant verwijderen.

Wel geven we u tips over hoe u de plant kunt bestrijden. Meer tips en informatie over de Japanse duizendknoop vindt u op de website van de Wageningen universiteit.

Wat doet de gemeente als de plant in de openbare ruimte staat?

  • Als we zien dat de Japanse duizendknoop gaat overgroeien naar tuinen of bedrijfsterreinen, dan grijpen we in. We doen proeven met bestrijdingsmethoden. Bijvoorbeeld door de plant uit te graven of te bestrijden met heet water (dit heet: thermisch bestrijden). De gemeente heeft voor 2022 een budget voor de bestrijding van deze plant op gemeentegrond.
  • De gemeente heeft alle locaties op gemeentegrond precies in beeld. We zorgen ervoor dat het apart wordt gemaaid en het maaisel zorgvuldig wordt afgevoerd. Als we moeten graven op deze plekken, wordt de grond apart afgevoerd of gezeefd. Daarnaast doen we op verschillende plekken proeven om te kijken hoe we deze plant kunnen bestrijden. Onze schapen helpen hier ook aan mee; zij eten de plant en zo vindt uitputting plaats. Daardoor gaat de plant op termijn verdwijnen.

Waar kunt u een melding doen?

Melding doen

Ziet u de Japanse duizendknoop op gemeentegrond en wilt u dit melden? Dit kan via een Melding openbare ruimte.