Afscheidsbrief burgemeester Annemieke Vermeulen

19-12-2022

Na zes jaar burgemeesterschap neemt Annemieke Vermeulen afscheid als burgemeester van de gemeente Zutphen. Ze heeft een afscheidsbrief geschreven aan alle inwoners van onze gemeente.

Lieve inwoners,

Mijn tijd als burgemeester van de gemeente Zutphen zit er op! Zes jaar lang heb ik mij met enorm veel plezier ingezet om Zutphen te vertegenwoordigen. Ik was aanwezig bij feestelijkheden zoals bij diamanten bruidsparen en 100-jarigen en ook bij verdrietige gebeurtenissen zoals uitvaarten, faillissementen of bij ander zwaar verlies. Op bedrijfsbezoek om met ondernemers te spreken over hoe zij de gemeente Zutphen ervaren en hoe we zaken kunnen verbeteren. Ik heb genoten van alle ontmoetingen spontaan op straat, de markt of bij een sportclub juist vanwege een speciale uitnodiging.

Ik heb Zutphen leren kennen als een eigenzinnige stad vol paradijsvogels en kunstzinnige en ambachtelijke mensen. Wat hebben we een veelheid aan talenten in onze gemeente! Of je nu hoog opgeleid bent of meer van de praktische kant: in ieder mens schuilt een talent!

Ik herinner me het bezoek aan de schildersvakschool waar ook de toenmalige Commissaris van de Koning Clemens Cornielje bij was. Een ontroerende ontmoeting met gepassioneerde jongeren. Mooi om te zien hoe iedereen zijn of haar best deed om wat te maken van het leven!

Ik was graag buiten de deuren van het stadhuis. Ik vond mijn inspiratie buiten. En zo hoorde ik veel wat ik vervolgens meenam het gemeentehuis in. Ik wilde ook dat de ambtenaren meer hun oor te luister leggen in de samenleving. Dat is steeds beter gelukt. Natuurlijk heb ik ook in het stadhuis gewerkt samen met de ambtenaren, het college en de gemeenteraad. We zijn van ver gekomen.

Zes jaar geleden was onze portemonnee nagenoeg leeg en ook stonden we slecht op de kaart bij onze buurgemeentes in de Stedendriehoek. Wat is er veel gebeurd! We mogen ons gelukkig prijzen dat onze financiële positie sterk is verbeterd. Zutphen doet er weer toe in de regio. En dat is belangrijk voor hoe de provincie en het Rijk naar ons kijken en met ons samenwerken om grote projecten te realiseren zoals de prachtige IJsselkade. Over mooie projecten gesproken: toen ik begon was het hele gebied rondom de Noorderhaven nog maar net in ontwikkeling. Hoe anders is dat nu: de haven is in gebruik en er is zoveel bijgebouwd! Het Koelhuis bruist en is niet meer weg te denken, met vlakbij restaurant De Beren. De Noorderhaven; een prachtige eigentijdse aanvulling op de historische binnenstad.

Zutphen is meer gaan bruisen. De stad is aantrekkelijker geworden voor jonge mensen en jonge gezinnen. Toeristen weten Zutphen steeds beter te vinden mede dankzij de inspanningen van Zutphen promotie. Zij doen geweldig werk!

In de Coronatijd werd alles anders en heb ik mijn best gedaan om binnen de regels zoveel mogelijk ruimte te geven. Het was voor ons allemaal een zware tijd. Leven met zoveel opgelegde beperkingen die ik als burgemeester ook nog eens werd geacht te handhaven. Ik heb mij ingezet om vooral de jongeren toch ruimte te geven, vaak letterlijk, om te chillen en elkaar te spreken. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan en dat we sinds die tijd ook het jongerenwerk anders benaderen. Niet alleen de focus op jongeren die problemen hebben maar er te zijn voor alle jeugd! En ook heb ik zoveel mogelijk ruimte gegeven aan de middenstand en de horeca.

De laatste maanden waren voor mij ingewikkeld toen bleek dat de gemeenteraad een andere kant op wilde. We kijken anders naar de toekomst en dan is het beter om plaats te maken. Dat ga ik dus doen. Met moeite want ik houd van Zutphen. Ik wil alle mensen,

en wat waren het er veel!, bedanken die mij hun steun hebben gegeven in de vorm van een kaartje, een praatje, bloemen, een lief bericht op facebook enz. Dat heeft mij echt gemotiveerd om tot mijn laatste werkdag alles te geven en mij ten volle te blijven inzetten voor onze gemeente. Het was ook hartverwarmend dat er zoveel mensen op mijn afscheid zijn geweest. Dank u wel daarvoor!

Wat de toekomst mij gaat brengen is nog ongewis. Ik ga de komende tijd gebruiken om een andere baan te vinden. Na 18 jaar burgemeesterschap is het tijd voor iets nieuws. Een leven zonder ambtsketen en met een beetje meer tijd voor mijn passie: de kunst! Ik heb zoveel geleerd in mijn tijd in Zutphen! Ik heb er mijn beste vrienden gevonden en heb ontdekt hoe mooi het leven is als je je armen wijd openhoudt en openstaat voor het nieuwe, onbekende. Dat gun ik u ook en ik wens u het allerbeste.

Veel liefs,

Annemieke Vermeulen

Uw burgemeester

 

 

Het afscheid van de raad kunt u hier terugzien (begint bij 2 uur 11 minuten).