Gemeente Zutphen ontvangt rapport onderzoek Joods vastgoed

8-04-2022

De gemeente Zutphen heeft het rapport ontvangen waarin beschreven staat hoe de gemeente tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met het Joods vastgoed dat door de bezetters is afgenomen. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Een ingestelde commissie onder voorzitter Rik de Lange heeft de gemeente geadviseerd over het rapport en de conclusies.

Duidelijkheid over rol gemeente

Burgemeester Annemieke Vermeulen:

"Het is goed dat we het rapport hebben mogen ontvangen. Het geeft veel duidelijkheid over de rol van de gemeente Zutphen rondom het vastgoed van onze Joodse inwoners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Uit het onderzoek blijkt niet dat het gemeentebestuur destijds een actieve rol heeft gespeeld in het kopen van onteigende woningen van onze Joodse inwoners of hun nabestaanden, of het naderhand heffen van belastingen over onteigend vastgoed.

Tegelijk is er ook geen handreiking gedaan vanuit de gemeente als erkenning van de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden. Geen handreiking die recht deed aan de ernst van het leed dat de Joodse gemeenschap heeft ondergaan. Daarom vinden we het als college belangrijk dat we de herinnering aan deze gebeurtenissen levend houden, ook over de weinig helpende rol van de gemeente."

Donkere periode moet zichtbaar blijven

Ook de gemeenten Apeldoorn en Deventer hebben eenzelfde onderzoek laten uitvoeren. De drie gemeenten hebben afgesproken om samen een project te gaan uitvoeren zodat ook voor de komende generaties deze donkere periode zichtbaar blijft. We willen zo meerdere initiatieven mogelijk gaan maken. Bijvoorbeeld een gezamenlijke expositie over dit onderwerp. We willen samen met het Etty Hillesum Centrum en ons Erfgoedcentrum een educatief programma opzetten over dit onderwerp in relatie tot de thema’s vrijheid en racisme. Het is vooral de bedoeling om Joodse inwoners en bestaande stichtingen en groepen die al werken aan het vertellen van dit verhaal daarbij te betrekken en waar mogelijk ondersteunen.

Bijeenkomst op 12 april

Het onderzoeksrapport wordt gepresenteerd en overhandigd aan betrokken inwoners en nabestaanden en aan de gemeente Zutphen. Dit zal gebeuren op dinsdag 12 april tijdens een bijeenkomst in de synagoge in Zutphen aan de Dieserstraat 11 om 19.30 uur. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Onderzoeksrapport inzien

Vanaf dinsdag 12 april, 21.00 uur kunt u hier het onderzoeksrapport inzien.

Joodse burgers in Zutphen: Onteigening en rechtsherstel (pdf, 781 kB)