Henk Bouwman ontvangt Koninklijke onderscheiding

14-12-2022

Locoburgemeester Sjoerd Wannet heeft woensdag 14 december een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Henk Bouwman. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van het lintje vond plaats tijdens de première van ‘Opgetekend’, filmpjes over Bouwman als artist in residence.

Henk Bouwman is een uitzonderlijk pentekenaar. Hij verwierf landelijke bekendheid met zijn werk Panorama Zutphen, een vijf meter lange pentekening van het IJsselfront van Zutphen. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe, grote tekening: De Oude Stad, een werk van 2x2 meter.

Bouwman heeft oog voor wonderlijke details in de wereld om hem heen. Een gave die zelf iets van een wonder heeft, want van kinds af aan is Bouwman blind aan zijn linkeroog. Later raakte hij door trombose 75 procent zicht in zijn rechteroog kwijt. Dit had geen invloed op zijn grote drang tot expressie en zijn tekentalent. Bouwman zegt namelijk:

Ik wil mensen laten delen in wat ik zie.

Bouwman is niet alleen begenadigd tekenaar, hij is ook een stadsambassadeur pur sang voor Zutphen, één van zijn grote liefdes. En hij is een steun en baken van hoop voor veel lotgenoten die moeten leven met een visuele beperking. Dit alles maakt dat Bouwman dubbel en dwars een Koninklijke onderscheiding heeft verdiend. Van harte gefeliciteerd!