Meander postuum toegekend aan kunstenares Maïté Duval

4-10-2021

Vrijdag 1 oktober overhandigde burgemeester Annemieke Vermeulen de Meander aan de kinderen van beeldend kunstenares Maïté Duval. Tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Maïté en Thierry’ in Musea Zutphen waren familie en vrienden bijeen om een aantal werken aan het museum over te dragen. Bij die gelegenheid sprak de burgemeester over het werk van Maïté, haar leven en over haar verdiensten voor Zutphen; de reden dat zij postuum de Meander ontvangt.

Maïté Duval: (levens)kunstenaar met liefde voor Zutphen

In haar toespraak beschreef de burgemeester het werk van Maïté Duval:

De zachtheid van haar werken, de schoonheid en esthetiek van wat ze creëerde, zichtbaar op zoveel plekken in onze gemeente en daarbuiten, ontroert nog iedere keer. Het toont haar liefde voor het maken, haar liefde voor de mens als onderwerp, haar liefde ook voor Zutphen als omgeving die haar inspireerde.” Die liefde voor Zutphen was ook tekenend voor haar persoon, ze had vele grote liefdes: “Maïté was een warmbloedig mens, ze hield van haar werk, van een goede discussie over literatuur of kunst, van wijn of Calvados, van films, van jullie allemaal, van alles wat schoonheid bezat, van Zutphen en van het leven.

Duval was ook degene die het beeld Meander ontwierp, op verzoek van de gemeente. Inmiddels is het beeld al vele malen uitgereikt bij het toekennen van de gemeentelijke onderscheiding. “De schepper van Meander wordt nu zelf onderscheiden.”

Over de Meander

De Meander is een gemeentelijke onderscheiding en geeft blijk van waardering voor en dankbaarheid aan personen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de Zutphense samenleving.

De Meander wordt uitgereikt sinds 1995 en de prijs bestaat uit het beeldje, een draagspeld van Goudsmid Zillah en een oorkonde van Trudie Demoed.