Zutphen blijft alert op opties om eerder te stoppen met gascontract

6-04-2022

De oorlog die in Oekraïne woedt, was voor de gemeente Zutphen aanleiding om te onderzoeken of het contract met de Russische gasleverancier Gazprom eerder beëindigd kan worden. De gemeente koopt het gas in samen met gemeenten en een aantal andere instanties in de regio.

Dit gebeurt onder de naam Energie Collectief. Het contract van Energie Collectief met Gazprom loopt eind 2023 af. De gemeente Zutphen heeft de keuze gemaakt om dit contract op dit moment niet te verbreken.

Wethouder Eva Boswinkel:

Hoe tegenstrijdig ook, voor nu leidt de optie om het contract niet te verbreken tot de minste opbrengst voor de oorlogskas van Poetin.

Het Energie Collectief blijft alert of er juridische mogelijkheden zijn om het contract alsnog eerder te ontbinden.

Buikpijn

Boswinkel:

Ik heb letterlijk buikpijn van het besluit om het contract niet per direct stop te zetten. Want het voelt niet goed, kiezen tussen twee kwaden. Het per direct stoppen met ons contract leidt tot extra betalingen aan Gazprom die rechtstreeks naar de oorlog kunnen vloeien. Daarnaast betekent stoppen met dit contract ook dat de kans bestaat dat daardoor gemeentelijke panden of het zwembad onverwarmd blijven.

We blijven alert

Boswinkel:

Het vinden van een nieuwe leverancier met een goed contract kost tijd: gas is schaars, de prijzen zijn hoog en we willen het ook zo duurzaam mogelijk. We hebben met het Energie Collectief afgesproken dat de juristen zeer alert blijven op mogelijkheden om alsnog te stoppen met het contract. Want laat ik duidelijk zijn: helemaal geen geld meer naar Rusland voor deze verschrikkelijke oorlog is het doel.

Temperatuur omlaag

Boswinkel:

Verder gaan we natuurlijk kritisch kijken naar ons eigen gasverbruik. De standaardtemperatuur gaat omlaag in onze gebouwen. Zo zorgen we beter voor het milieu, onze portemonnee en gaat er bovenal minder geld naar Rusland.