Kleine handeling, grote energiebesparing: laat even naar je verwarming kijken

16-06-2021

Het college van B&W heeft besloten om met het resterende budget van een rijksbijdrage voor duurzaamheid twee acties mogelijk te maken: 1) cv-tuning en 2) Zet ‘m op 60. Bij de actie cv-tuning geeft de gemeente samen met ZutphenEnergie  €150 korting aan de eerste 180 woningeigenaren die in 2021 kiezen voor cv-tuning. Daarnaast start de landelijke actie Zet ‘m op 60 voor huurwoningen. Door de cv-installatie op een lagere temperatuur in te stellen kunnen woningeigenaren en huurders energie besparen.

Wethouder Laura Werger: ‘De mussen vallen vandaag van het dak van de warmte en toch is dit hét moment om je verwarming af te laten stellen. Zo bespaar je geld én ben je een stuk duurzamer bezig. Een win-win situatie als je het mij vraagt.’

Cv-installatie laten afstellen voor woningeigenaren

ZutphenEnergie helpt woningeigenaren met cv-tuning. Cv-tuning is een ander woord voor het waterzijdig inregelen van de cv-installatie. De radiatoren in de woning worden dan zo ingesteld, dat het cv-water gelijkmatiger wordt verdeeld over alle radiatoren. De cv-installatie werkt hierdoor beter en ruimtes in huis worden makkelijker verwarmd. Woningeigenaren besparen op die manier gemiddeld 5% tot soms wel 30% op hun gasrekening. Normaal gesproken kost cv-tuning zo’n €300. Woningeigenaren verdienen die kosten ongeveer binnen drie jaar terug. Dit gaat nog sneller met de korting van €150. De korting aanvragen kan via www.zutphenenergie.nl/energie-besparen/cv-tuning. Let op: op = op. Er is budget voor 180 woningeigenaren.

Actie Zet ‘m op 60

Daarnaast is er een actie voor huurders. ZutphenEnergie gaat binnenkort samen met de woningcorporaties aan de slag met de landelijke actie Zet ‘m op 60. Daarbij wordt er gekeken naar woningen waar de cv-temperatuur verlaagd kan worden naar 60 graden. Een medewerker van ZutphenEnergie komt langs om de cv-temperatuur aan te passen. Huurders krijgen een brief over de actie.

De actie Zet ‘m op 60 loopt ook al bij 2.500 koopwoningen en is een groot succes. Hiervoor ontving ZutphenEnergie eerder subsidie van de gemeente Zutphen. Ruim 70% van de woningeneigenaren heeft de cv-temperatuur al verlaagd of is dit van plan te doen. Woningeigenaren die vragen hebben over de actie kunnen contact opnemen met ZutphenEnergie.

Rijksbijdrage Regeling Reductie Energiegebruik

Gemeente Zutphen wil een energieneutrale gemeente worden en stimuleert inwoners daarom om hun energieverbruik te verlagen. Onder andere door inwoners te helpen om hun cv-installatie optimaal in te regelen. De gemeente heeft hiervoor een bijdrage ontvangen van het Rijk binnen de Regeling Reductie Energiegebruik. Van deze bijdrage was nog een deel over dat vóór 1 januari 2022 moet worden ingezet.