Feestelijke opening historische kade fluisterboten Zutphen

5-04-2022

Op zaterdag 2 april is de vernieuwde kade voor de fluisterboten feestelijk geopend. Naast een optreden van het Schipperskoor werd de kade officieel geopend door wethouder Mathijs ten Broeke, Stichting Toeristisch Varen, Waterschap Rijn en IJssel en Provincie Gelderland.

Fluisterboot tijdens de feestelijke opening
Foto: Henk Derksen

In 2020 en 2021 is er hard gewerkt aan de opstapplaats van de fluisterboten en de directe omgeving. Zo werd tijdens het verbreden van de Berkel een eeuwenoude kloostermuur ontdekt onder de grond. Deze muur is weer zichtbaar gemaakt en gerestaureerd. Daarmee heeft de muur zijn oude functie als kademuur weer terug. Daarnaast zijn de fluisterboten nu ook bereikbaar voor mindervaliden. Een speciale tillift helpt minder valide mensen in de boten. Verder is de Berkel verbreed, heeft de paardentram een halte voor het Leeuwenhuisje en heeft de Berkelruïne duurzame verlichting gekregen.

De werkzaamheden waren mogelijk dankzij de gezamenlijke inzet en financiële ondersteuning van Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Stichting Toeristisch Varen en gemeente Zutphen. De feestelijke opening van de vernieuwde kade voor de fluisterboten stond vorig jaar al gepland nadat de werkzaamheden waren afgerond. Vanwege de coronamaatregelen kon de opening toen niet doorgaan.

Bijzonder jaar voor Stichting Toeristisch Varen

Voor Stichting Toeristisch Varen is 2022 een bijzonder jaar. Naast de opening van de vernieuwde kade en de start van het fluisterbotenseizoen op 1 april, vieren zij hun 25 jarig jubileum. Daarnaast start dit seizoen de allereerste vrouwelijke schipper bij de Zutphense fluisterboten.