Gemeente Zutphen kent subsidie toe aan Stichting Lokaal

18-11-2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen heeft besloten om de komende vijf jaar de Stichting Lokaal jaarlijks een subsidie toe te kennen van €70.000. Wijkcentrum Waterkracht blijft hierdoor behouden als ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk Waterkwartier.

Waterkracht: huiskamer van de wijk

Waterkracht kun je zien als een huiskamer van de wijk. Dorine Rüter, initiatiefnemer van Stichting Lokaal: ‘Waterkracht is een plek waar buurtbewoners zich thuis voelen, met elkaar afspreken en samen iets ondernemen. Waar onverwachte ontmoetingen plaatsvinden en nieuwe vriendschappen ontstaan. Waar actieve bewoners anderen aansteken met hun goede ideeën. Waar mensen makkelijk binnenlopen en met hun vragen terecht kunnen. Waar nog veel meer te vinden is dan dat waarvoor je eigenlijk kwam’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Uitvalsbasis en nieuwe samenwerkingen

Ook maatschappelijke organisaties voelen zich in Waterkracht thuis. Een centrale plek in de wijk waar veel gebeurt en veel mensen binnenlopen. Een neutrale en vertrouwde plek om met cliënten af te spreken. Een uitvalsbasis voor het werk in de wijk. Waar nieuwe samenwerkingen ontstaan met anderen die er óók aan het werk zijn. Dit is wat Waterkracht al is en in de komende jaren voor nog meer wijkbewoners en maatschappelijke organisaties kan worden, dankzij subsidie van de gemeente en het beschikbaar stellen van het pand door Woonbedrijf ieder1.

Ontmoetingsplek

Woonbedrijf ieder1 heeft het pand Waterkracht in eigendom en stelt dit ook de komende vijf jaar beschikbaar voor het wijkcentrum. Louis Oosterbaan, vestigingsmanager Woonbedrijf ieder1:Woonbedrijf ieder1 is blij dat het wijkcentrum op deze plek in de wijk Waterkwartier behouden blijft. Het is een mooie ontmoetingsplek voor bewoners, met ruimte voor activiteiten van en voor de wijk, en een ontmoetingsplek voor functionarissen zoals de wijkagent, het wijkteam en andere organisaties.’

Gezamenlijke inzet zorgt voor stabiele basis

Wethouder Mathijs ten Broeke (portefeuillehouder Welzijn) vindt het heel belangrijk dat wat door Stichting Lokaal is opgebouwd in de afgelopen jaren niet verloren gaat: ‘Door gezamenlijke inzet van Woonbedrijf ieder1, Stichting Lokaal en de gemeente is dit nu ook gelukt. Daarmee heeft het wijkcentrum een stabiele basis voor de komende 5 jaar. Voor de gemeente is het belangrijk dat het wijkcentrum voor jong en oud een plek is, waar je graag naar toe gaat. Voor een kopje koffie, een praatje en om samen met anderen mee te doen aan activiteiten.’  Wethouder Annelies de Jonge (portefeuillehouder Jeugd) vult aan: ‘Zo behoudt het Waterkwartier een plek waar ook jongeren zich welkom voelen. En terecht kunnen voor bijvoorbeeld een stageplek. Mensen worden in het wijkcentrum aangesproken op wat ze kunnen, en kunnen hun talenten ontdekken en ontwikkelen. ‘