Illegale sigarettenfabriek ontdekt tijdens controle in Zutphen

24-06-2021

Vandaag is op het bedrijventerrein De Mars een integrale controle uitgevoerd. De controle vond plaats op initiatief van de burgemeester van Zutphen. De gezamenlijke actie werd uitgevoerd door de douane, de politie, de Omgevingsdienst Achterhoek, Liander en de gemeente Zutphen. Er werd vooral gecontroleerd op grond van milieu- en bouwvoorschriften. Er zijn in totaal twintig bedrijven bezocht.

Uitkomst controles

Tijdens de controle is er een niet in werking zijnde, illegale sigarettenfabriek ontdekt met de faciliteiten om naar schatting tot één miljoen sigaretten per dag te kunnen fabriceren. De FIOD doet nader onderzoek.

Daarnaast zijn in een aparte ruimte enkele bedden aangetroffen wat kan wijzen op uitbuiting van werknemers. Ook werden er drie van diefstal afkomstige voertuigen aangetroffen en in beslag genomen.

Ondermijning

Burgemeester Annemieke Vermeulen: ‘Ik vind het ontzettend belangrijk om de wat meer onzichtbare vormen van criminaliteit aan het daglicht te brengen. Er is in Zutphen geen plaats voor het uitbuiten van werknemers of het ontduiken van belastingen. Daarom ben ik heel tevreden met de acties die vandaag zijn uitgevoerd, een mooie samenwerking tussen deze organisaties. Zo maken we het voor onze ondernemers en voor heel Zutphen weer een beetje veiliger.’

De gemeente gaat vanaf nu deze controles ook elders en zonder aankondiging uitvoeren. Op deze manier bieden we malafide ondernemers of criminelen geen gelegenheid om illegale activiteiten uit te voeren.

Meld een vermoeden

Mocht u vermoedens hebben van illegale activiteiten op bedrijventerreinen (of daarbuiten) dan kunt u dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900 8844. Anoniem melden van verdachte signalen kan ook altijd via 0800 7000. Een melding is dan voor agenten nooit terug te herleiden naar de melder.