Noodkap 2 iepen aan Kozakkenlaan Warnsveld

23-06-2022

Foto van een van de zieke iepenOp vrijdag 24 juni vindt noodkap plaats van 2 iepen aan de Kozakkenlaan in Warnsveld. De iepen leiden aan de iepziekte. De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers wordt verspreid. Het is belangrijk de bomen snel te kappen, om te voorkomen dat iepen in de omgeving (onder andere in de Kozakkenlaan) ook ziek worden en afsterven. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom een noodkapvergunning verleend.

De 2 iepen zijn al 60 jaar oud en behoorlijk groot. Het verdwijnen van de iepen zal het straatbeeld zeker veranderen. We zullen weer nieuwe bomen terug plaatsen. Of dat precies op dezelfde plek gebeurt of in de omgeving van de boom is nog niet bekend.

De Bomenstichting is geïnformeerd. De stichting begrijpt de acties die wij moeten ondernemen. Ook omwonenden zijn op de hoogte gesteld van de kap.

Hoe gaat het met de andere iepen in de Kozakkenlaan?

We kappen de zieke iepen om de nog gezonde iepen in de Kozakkenlaan te beschermen. Deze bomen vertonen op dit moment nog geen tekenen van de iepziekte. We houden ze de komende tijd goed in de gaten.

Ziet u bij de iepen dat de bladeren verwelken terwijl het geen herfst is? Laat het ons dan snel weten. Dit kan een teken zijn van de iepziekte. Lees meer over de symptomen van de iepziekte.

Wat betekent een noodkap?

Bij een noodkap geldt een speciale vergunningsprocedure. Dit proces zetten wij als gemeente direct in wanneer de situatie om één of meerdere bomen onveilig is of om verspreiding van een bomenziekte te voorkomen. Bij de aanvraag van de vergunning wordt de periode, waarin inwoners bezwaar kunnen maken, overgeslagen. Wel kan er achteraf bezwaar gemaakt worden tegen de procedure. Met dit bezwaar kan de kap niet tegen worden gehouden.

Normaal gesproken kiezen we liever niet voor een noodkapprocedure, maar proberen we vooraf zo goed mogelijk in te schatten hoe lang we bomen nog veilig kunnen behouden. Soms verslechtert de conditie van de bomen zo snel, dat we niet anders kunnen dan een noodkapprocedure opstarten. Ons beleid is erop gericht om bomen zo lang mogelijk in stand te houden. Maar als het niet langer verantwoord is, kiezen we voor vervangen van de bomen door duurzame soorten.