Noodkap van 2 kastanjebomen bij Vispoortstraat en Badhuisweg

24-06-2021

Op donderdag 24 juni worden de kronen van 2 kastanjebomen in de Vispoortstraat en Badhuisweg flink gesnoeid. Deze bomen staan in een rij met 6 andere bomen langs de dijk. De situatie onder en rondom de bomen is niet meer veilig. Bij een boominspectie zijn ernstige aantastingen in de gesteltakken geconstateerd. Gesteltakken zijn de zware takken van een boom. De takken kunnen daardoor afbreken. Vooral onder slechte weersomstandigheden. De stammen blijven voorlopig staan. In de holtes van de stammen verblijven geen vogels of kleine zoogdieren. In het najaar worden de bomen vervangen.

De kastanjebomen worden al jaren extra gecontroleerd, omdat deze al lange tijd ziek zijn. Deze week werd bij een controle ontdekt dat de conditie van de bomen zo slecht is, dat grote takken af kunnen breken. Vooral onder slechte weersomstandigheden. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie voor voorbijgangers. Het college van burgemeester en wethouders neemt geen enkel risico. Daarom heeft het college een noodkapvergunning verleend.

Wethouder Annelies de Jonge: “Veel kastanjebomen lijden aan kastanjebloedingsziekte. We zorgen zo goed en lang mogelijk voor de bomen. Helaas is deze ziekte niet te genezen en komen we steeds vaker voor de keus te staan dat we de bomen moet kappen. De veiligheid van de omgeving rondom de bomen staat voorop.”

Het kappen van de kastanjebomen

Donderdagmiddag 24 juni worden de kroondelen, de zware takken die gevaar opleveren, afgezaagd. Er verblijven geen vogels en kleine zoogdieren in de bomen. De stammen blijven wel staan. Die leveren geen gevaar op. In het najaar worden deze bomen vervangen door nieuwe bomen.

De Bomenstichting is geïnformeerd. De stichting begrijpt de acties die wij moeten ondernemen. Omwonenden worden per brief geïnformeerd.

Zes andere kastanjebomen worden gesnoeid.

De 2 kastanjebomen staan in een rij met zes kastanjebomen. Deze bomen lijden ook aan de kastanjebloedingsziekte. Uit voorzorg wordt, waar nodig, een tak afgezaagd of verwijderd. Hier is de noodkapprocedure niet van toepassing.