Opening Schupstoel zaterdag 18 juni

14-06-2022

De werkzaamheden aan de Schupstoel in Zutphen zijn klaar en daarmee is het plein klaar voor de zomer! Wethouder Rick Verschure opent het plein officieel op zaterdag 18 juni om 11.00 uur. U bent welkom om erbij te zijn!

Activiteiten

Na de officiële opening om 11.00 uur draagt dichter Hanz Mirck een gedicht voor dat hij speciaal voor de Schupstoel schreef. Ook de rest van de middag staat in het teken van de opening. Zo staat er onder meer een ijskraam (op=op) en is er een verrassingsact. Het programma duurt tot 15.00 uur. Kortom, een dag vol gezelligheid!

De vernieuwde Schupstoel

Het heringerichte plein met vooraan een plantenbak met boom en een regenwatergeul met gedicht.

Door de herinrichting is de Schupstoel een plek geworden waar het prettig is om te verblijven. De geschiedenis van het plein is verwerkt in het gedicht rondom de Schupstoel en er is ruimte voor terrassen. Ook zijn bomen geplant die verkoeling geven tijdens warme dagen.

De uitgangspunten bij de herinrichting

Wij investeren gericht in onze binnenstad. De binnenstad is een belangrijk voor onze gemeente en zorgt voor twintig procent van de werkgelegenheid. De huidige kwaliteiten van de historische binnenstad willen we niet alleen behouden, maar ook verbeteren.

Daarom heeft de gemeente de afgelopen (corona)jaren gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Er zijn zoveel mogelijk ideeën en wensen bij verschillende belanghebbenden opgehaald. Bureau BDP heeft het ontwerp gemaakt. Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting is rekening gehouden met de volgende punten:

  • Creëren van rust en samenhang: door het weghalen van overbodig straatmeubilair en het maken van een overzichtelijk ontwerp.
  • Historische karakteristiek van de ruimte beter zichtbaar maken: door een historische stoepzone langs de westelijke gevels en een bijzondere plek bij de middeleeuwse waterput.
  • Flexibiliteit in gebruik mogelijk maken: met ruimte voor terrassen en de mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen.
  • Klimaatadaptief ontwerpen: met ruimte voor waterinfiltratie (zodat water kan wegzakken in de bodem), onderhoudsvriendelijk groen dat de biodiversiteit bevordert en bomen voor verkoeling tijdens de warme dagen.

Waarom deze nieuwe inrichting?

Pottenmarkt op de Schupstoel rond eind 19e eeuw
Pottenmarkt op de Schupstoel rond eind 19e eeuw

Het intieme en karakteristieke pleintje de Schupstoel is een belangrijk deel van onze historische binnenstad en kent een rijke geschiedenis. Het gebied ligt midden in het voetgangersgebied: een goede reden om  het plein een eigen identiteit te geven passend in de historische binnenstad

Verbeteringen waren ook gewenst vanwege een aantal problemen op het plein: fietsoverlast, busjes, het slecht bereikbaar zijn van winkels, onvoldoende zichtbaarheid van de panden door de fietschaos en de leegstand.