Schupstoel gaat op de schop

17-03-2021

De gemeente Zutphen heeft een voorlopig ontwerp laten maken voor de herinrichting van het plein de Schupstoel in de binnenstad. Met deze plannen wil de gemeente van de Schupstoel een krachtig en levendig plein maken. Een mooi plein met een eigen identiteit, waar je graag verblijft. Een plein dat onze historische binnenstad compleet maakt. 

Plannen ontwerp Schupstoel

Wethouder Annelies de Jonge: “Ik ben erg blij met het voorlopig ontwerp dat er nu ligt. Onze gemeente investeert gericht in de binnenstad, de herinrichting van de Schupstoel past daarbij. Met deze plannen zorgen we ervoor dat we de economie en de aantrekkingskracht van de binnenstad blijven stimuleren.”

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Zutphen samen met binnenstadmanagement gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Er zijn zoveel mogelijk ideeën en wensen bij verschillende belanghebbenden opgehaald. Bureau BPD is hiermee aan de slag gegaan en heeft een voorlopig ontwerp voor de Schupstoel gemaakt. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met: 

  • Creëren van rust en samenhang door het weghalen van overbodig straatmeubilair en het maken van een overzichtelijk ontwerp;
  • Historische karakteristiek van de ruimte beter zichtbaar maken door een historische stoepzone langs de westelijke gevels (zijde voormalig Prenatalpand) en een bijzondere plek bij de middeleeuwse waterput;
  • Flexibiliteit in gebruik mogelijk maken. Met ruimte voor terrassen en de mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen (boven de plantenbak nabij de Beukerstraat);
  • Klimaatadaptief ontwerpen. Met ruimte voor waterinfiltratie (zodat water kan wegzakken in de bodem), onderhoudsvriendelijk groen dat de biodiversiteit bevordert en bomen voor verkoeling tijdens de warme dagen.

Redenen nieuwe inrichting Schupstoel

De Schupstoel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Zutphense binnenstad. Het gebied ligt midden in het voetgangersgebied: een goede reden om de rijke historie meer te laten zien en het plein te verbeteren. Verbeteringen zijn ook gewenst vanwege een aantal geconstateerde problemen. Fietsoverlast, busjes, het slecht bereikbaar zijn van winkels, onvoldoende zichtbaarheid van de panden door de fietschaos, de leegstand en de wens voor klimaatadaptatie zijn redenen geweest om een nieuw plan te maken voor de Schupstoel. Het streven is om de Schupstoel eind 2021 her in te richten.

Reageren op het voorlopig ontwerp

Vanwege de coronacrisis is het helaas niet mogelijk om fysieke bijeenkomsten te organiseren. Wel kunt u ter plaatse onze plannen bekijken: een poster van het voorlopig ontwerp hangt op het raam bij de Schupstoel. Uiteraard  kunnen inwoners en andere geïnteresseerden het voorlopig ontwerp voor de Schupstoel ook bekijken via: www.zutphen.nl/projecten/schupstoel. Reageren op het voorlopig ontwerp kan digitaal vanaf woensdag 17 maart tot en met zaterdag 17 april 2021. De reacties neemt de gemeente mee in het besluitvormingsproces.