Stembureauleden en -voorzitters voor de Tweede Kamer verkiezingen

13-11-2020

[Update]

Bedankt voor alle aanmeldingen! Er is een enorme belangstelling en we zijn al ruim over het aantal beschikbare plekken heen. De aanmelding is daarom gesloten. Heeft u zich aangemeld? Dan ontvangt u van ons een e-mail en daarin staat of u kunt deelnemen op het stembureau of op de reservelijst komt te staan.

------------------

Wij zijn op zoek naar enthousiaste inwoners die willen helpen op één van de stembureaus tijdens de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart 2021. Bent u minimaal 18 jaar op 17 maart 2021, vriendelijk en correct in de omgang met mensen? Heeft u enige administratieve ervaring en bent u ook 's avonds beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar u!

Wat doet een stembureaulid / stembureauvoorzitter?

Als stembureaulid zit u letterlijk aan de andere kant van de tafel. Dat geeft een interessante blik op ons democratisch verkiezingsproces. Samen met andere stembureauleden zorgt u dat de verkiezingsdag goed verloopt en dat de handmatige telling van de stembiljetten ’s avonds na 21.00 uur zorgvuldig gebeurt. Een uitdaging in deze coronatijd.

Een stembureau lid:

 • controleert de identiteit van de kiezer;
 • reikt het stembiljet uit;
 • zorgt dat het stemmen volgens de regels gebeurt;
 • beantwoordt vragen over het stemproces;
 • telt de stembiljetten na 21.00 uur.

Een stembureauvoorzitter stuurt een team van stembureauleden aan en is verantwoordelijk voor de handhaving van de orde in het stemlokaal en het tellen van de stemmen.

Hoe ziet een dag op een stembureau er uit?

 • De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur.
 • Afhankelijk van de indeling bent u tijdens de openingstijden (07.30 uur en 21.00 uur) tussen 7 en 8 uren aanwezig op het stembureau. De voorzitter maakt tijdig deze indeling.
 • Vanaf 20.45 uur zijn alle stembureauleden aanwezig. Na sluiting van het stembureau om 21.00 uur, wordt gestart met het tellen van de stemmen. Afhankelijk van de opkomst, duurt het tellen tussen 2,5 en 4 uur.

Wie zoeken wij?

De gemeente is op zoek naar mensen die:

 • op de dag van de stemming minimaal 18 jaar zijn;
 • stressbestendig, representatief en behulpzaam zijn;
 • de Nederlandse taal goed beheersen en duidelijk en helder kunnen communiceren;
 • fysiek in staat om een lange dag op het stembureau te zitten.

We willen de verkiezingen “corona-proof” organiseren, waarbij we de richtlijnen van het RIVM hanteren. Het is daarom van belang om goed na te denken bij de aanmelding als stembureaulid. Behoort u tot één van de risicogroepen? Dan is het misschien niet verstandig om u voor deze verkiezingen aan te melden.

Wat bieden wij?

Voor de werkzaamheden ontvangt u een vergoeding. Een stembureau lid ontvangt €140 bruto. Een voorzitter ontvangt €200 bruto per verkiezingsdag.

De vergoeding wordt doorgegeven aan de Belastingdienst

Over de vergoeding moet u belasting betalen. De gemeente Zutphen geeft aan de Belastingdienst door hoeveel er aan u is uitgekeerd. Dit bedrag wordt door de Belastingdienst vooraf ingevuld in uw belastingaangifte.

De vergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering

Heeft u een uitkering, informeert u dan van te voren bij uw contactpersoon welke consequenties dit heeft voor uw uitkering.

Meld u aan!

Als u al eens eerder op een stembureau hebt gezeten dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden. U staat in ons bestand en heeft inmiddels een e-mail van ons ontvangen.

De aanmelding is gesloten vanwege de grote belangstelling.

Om u goed voor te bereiden op uw taak bent u verplicht een digitale instructie te volgen. Na de instructie volgt een digitale toets, zodat u precies weet wat uw taak is.

Uw aanmelding is geen garantie tot een plaatsing op een stembureau. Als er te veel aanmeldingen zijn, bestaat de kans dat wij u op de reservelijst plaatsen. Hierover informeren wij u zo spoedig mogelijk.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.