Tentoonstelling over monumenten verduurzamen

4-10-2022

Wie een monument bezit of bewoont, loopt tegen vragen aan over hoe in zo’n historisch gebouw energie te besparen. Wat er mogelijk is, is te zien in de tentoonstelling “Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt” van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze tentoonstelling is tot en met 29 november te zien in de hal van het stadhuis in Zutphen. De toegang is gratis.

Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan ledverlichting of dikke gordijnen. Maar energie besparen in monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument wordt gerespecteerd. In de expositie is te zien wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie.

Wethouder Erfgoed, Sjoerd Wannet: “We zijn in Zutphen heel trots op de honderden monumentale panden, tegelijkertijd ligt er een grote opgave voor ons om die panden te verduurzamen. Met deze expositie in de hal van het gemeentehuis zetten wij daarin een eerste stap en reiken wij bewoners en eigenaars informatie aan over het besparen van energie in monumenten. Want alleen als er ook stappen gezet kunnen worden in verduurzaming, met respect voor de monumentale waarde, dan hebben monumenten toekomst."

De tentoonstelling is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben. Loop gerust binnen in het stadhuis. Het stadhuis is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur. Op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

27 oktober: Presentatie verduurzamen van monumenten voor monumenteigenaren

Woont u in een monument of bezit u een monument, dan vraagt u zich misschien af hoe u uw woning kunt verduurzamen. Meldt u zich dan aan voor de presentatie op donderdagavond 27 oktober bij het Erfgoedcentrum Zutphen. Tijdens deze presentatie, speciaal voor monumenteigenaren, wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden en valkuilen van verduurzaming. Er is overal volop informatie te vinden over isoleren en energiebesparende maatregelen, maar wat past er nu wel en niet bij een oud huis met monumentenstatus? En wat is een goede route om te volgen? Michel Terlingen van de Monumentenwacht Gelderland praat u deze avond bij. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Erfgoedcentrum Zutphen.

Op de foto: Wethouder Sjoerd Wannet nodigt bewoners en eigenaren van monumenten van harte uit om zich in de hal van het stadhuis te laten informeren over verduurzamen van monumenten.