Terugblik 2021, open brief aan de inwoners van Zutphen

29-12-2021

Beste inwoners van Zutphen,

In deze laatste dagen van het jaar wil ik graag met u terugkijken naar wat dit jaar voor Zutphen heeft betekend. Misschien voelt het voor u persoonlijk als een jaar waarin er opnieuw veel beperkingen waren. Een jaar misschien met ziekte, met quarantaine, met een dichte school, zonder vaste stapavond, nog altijd meer afstand tot elkaar. Een jaar waarin er vooral veel ‘nee’ was, in plaats van ‘ja!’. En dat begrijp ik, want dat hebben we allemaal meer gevoeld dan ons lief is.
En zo vlak voor de feestdagen ging ook Zutphen opnieuw op slot.

Toch wil ik u laten weten dat er zoveel momenten zijn waarbij ik me enorm trots voel op Zutphen. Trots op de veerkracht van inwoners, van ondernemers, van scholen, van zorgorganisaties, van onze hulpdiensten. Trots op iedereen die door de beperkingen heen kijkt naar wat er wél kan, ook al zijn dat kleine lichtpuntjes. Ik ben trots op u en op jou en iedereen, die van elke dag het beste probeert te maken. Ik zie dat we in Zutphen het talent hebben om met minder mogelijkheden nog steeds kansen te pakken en kleine feestjes te blijven vieren.

Er zijn geweldige initiatieven in de wijken geweest waar iedereen van kan genieten, bijvoorbeeld de kerstbomenacties in Noordveen en het Waterkwartier. Ik ben ook trots op Walle Tempelman, Heleen Buijs, Frans van Uem en de kinderen van Maíte Duval die ik de Meander mocht overhandigen. Het was ook geweldig om Cor Weerkamp, Corry van der Boogh, Riet Nieuwenhuis, Rikie Smallegoor en Maarten Spaargaren een lintje uit te reiken. Ik ben trots op Rien, die via Buurtservice de weg vond naar betaald werk en nu een eigen klusbedrijf heeft.

Ik heb in de zomer terrasgesprekken gehad met trotse inwoners die ideeën hebben om Zutphen nog mooier te maken. Trots ben ik op iedereen die het mogelijk maakte om in Zutphen wél een kermis te organiseren, en nog wel op de geliefde plek op de markten. Trots ben ik op onze jongeren, op de initiatieven die er waren om samen door de crisis te komen, bijvoorbeeld door samen te sporten. En hoe geweldig is het dat Young Pride Zutphen is gestart!

Er komen nog steeds nieuwe bedrijven naar Zutphen en ze laten weten blij te zijn met hoe ze hier worden ontvangen. Het was hartverwarmend toen ik in februari zoveel #hartenvoorZutphen zag hangen in onze gemeente. En ik heb genoten toen ik vorige maand met een lieve groep kinderen van basisschool de Waaier over Zutphen kon vertellen aan de échte Sinterklaas.

U mag allemaal trots zijn op de mogelijkheden die we dit jaar hebben benut om te genieten van dat wat we gemeen hebben: onze verbondenheid met Zutphen.

Ik hoop dan ook echt dat we die verbondenheid vasthouden. Dat we met respect voor verschillen en voor verschil van mening met elkaar het nieuwe jaar in gaan. Nodig de ander uit om te zijn wie hij wil zijn, ga het gesprek aan en niet meteen de confrontatie. Zo ontstaat er ruimte voor iedereen. Ruimte, terwijl er in deze crisis vaak zoveel beperkingen gevoeld worden.
Alle maatregelen kunnen moedeloos maken, wanneer houdt het op? Ik hoop dat het u lukt om te kijken wat er vandaag en morgen wél kan, om te genieten van die kleine dingen waar u wel invloed op hebt.

Komend jaar is ook weer het uitgelezen moment om invloed te hebben op wat u belangrijk vindt. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart. Een spannende tijd voor diegenen die campagne voeren en een tijd die leidt tot nieuwe uitdagingen en verandering voor Zutphen. Zet die data dus vast in uw agenda, het is uw moment om mee te beslissen.

Ik wens u alle goeds, blijf gezond, blijf verbonden.

Liefs van uw burgemeester,
Annemieke Vermeulen