Gemeente Zutphen ontvangt ruim 300.000 euro om inwoners te helpen bij energie besparen

17-03-2021

De  gemeente Zutphen ontvangt van het Rijk een bijdrage van € 364.443,- voor de grootschalige verduurzaming van Zutphense huur- en koopwoningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft onlangs de aanvraag van de gemeente Zutphen voor de uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) toegekend. De regeling is bedoeld om inwoners bewust te maken van energie besparen en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Aanvraag in samenwerking met partners

De RREW-aanvraag is in nauwe samenwerking met ZutphenEnergie, het Regionaal Energieloket, de woningcorporaties en Voedselbank opgesteld.

Wethouder Harry Matser: “Dit is fantastisch nieuws voor weer een onderdeel van de energietransitie. Op deze manier is het gemakkelijker en voordeliger voor inwoners van onze gemeente om hun woning te verduurzamen; doormiddel van kleinere, maar ook grotere energiemaatregelen. Het is mooi dat zowel huurders als woningeigenaren dankzij deze nieuwe regeling geholpen worden om energiemaatregelen in hun woning te nemen.”

Energiemaatregelen voor huurders en woningeigenaren

De RREW Regeling loopt tot eind 2022 en bestaat uit verschillende maatregelen waardoor inwoners energiekosten kunnen besparen:

  • Cadeaubonnen voor kleine energiemaatregelen, zoals LED-lampen en tochtstrips.
  • Hulp en tips om energie te besparen van energiecoaches voor huurders. Daarnaast kunnen energieconciërges helpen om de producten die met de cadeaubon zijn gekocht te installeren bij mensen thuis als zij dit niet zelf kunnen.
  • E-book ‘50 energiebesparende tips’ en webinar voor huurders;
  • Energie bespaar rapporten per bouwjaar van Zutphense woningen;
  • Collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie;
  • Energieloket (fysiek en online);
  • VvE energieloket en webinar;
  • Transitievisie Warmte (TVW)-tool en webinars: een online communicatie-instrument waarmee het warmtebeleid van de gemeente Zutphen wordt vertaald naar een concreet handelingsperspectief voor een bewoner.

De gemeente Zutphen zal de komende tijd samen met ZutphenEnergie, het Regionaal Energieloket,  de woningcorporaties en de Voedselbank communiceren over de verschillende activiteiten en energiemaatregelen.

RREW is vervolg op de bestaande RRE regeling voor woningeigenaren

De RREW is een vervolg op de huidige Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Dankzij de RRE bijdrage voert de gemeente Zutphen sinds 2020 samen met Zutphen Energie en het Regionaal Energieloket een grote energiecampagne. Met de RRE regeling zijn woningeigenaren bereikt met een cadeaubon voor kleine energiemaatregelen, collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie, gratis energierapporten en energiecoachgesprekken. De RRE geldt echter alleen voor woningeigenaren. Daarom is nu de RREW opengesteld voor huurders én woningeigenaren. Kijk voor meer informatie op www.zutphen.nl/energie