Walle Tempelman ontving Meander voor jarenlange inzet voor Zutphen

17-05-2021

Burgemeester Annemieke Vermeulen reikte zaterdag 15 mei de Meander uit aan Walle Tempelman. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding vanwege alle tijd, energie en bestuurlijke inzet die hij in zijn lange carrière als eigenaar van zijn herenmodezaak stak in het mooier maken van Zutphen. Daarnaast heeft hij, vaak ook op de achtergrond, in de levens van veel mensen om zich heen het verschil gemaakt. Burgemeester Annemieke Vermeulen bracht hem zaterdag een bezoek in zijn modezaak, die na meer dan 50 jaar gaat sluiten. Ze nam naast een bloemetje als afscheid, tot zijn grote verrassing ook de Meander mee.

Naast het runnen van Walle Tempelman Mannenmode was hij zijn hele carrière bestuurlijk actief om het ondernemersklimaat in Zutphen te bevorderen. Walle was bestuurder bij de winkeliersvereniging ’t Rondje en ook was hij voorzitter van de Centrale Raad van Ondernemers. Daarnaast was hij bestuurslid van de VVV en had hij diverse bestuurlijke functies bij de Kamer van Koophandel. Verder was hij bestuurslid van Mitex en later van Modebureau Inretail.

Maar ook in sociaal opzicht heeft hij veel voor anderen betekend. Zo is hij een continue factor van betekenis binnen de trimgroep Aad Steylen. Binnen die trimgroep heeft hij tal van ideeën en initiatieven opgestart, waaronder het fonds voor de twee Iraanse jongens, waardoor zij konden gaan studeren en nu met een goede baan meedraaien in de samenleving.

Burgemeester Annemieke Vermeulen sprak hem toe bij het overhandigen van de Meander: "Walle Tempelman, gekend als een echte heer van stand, een bruggenbouwer, een verbinder, een zeer kundig bestuurder. Je helpt graag anderen, het liefst buiten het zicht en op de achtergrond. Zoals iemand uit je omgeving zegt: er zijn geen perfecte mensen, maar wel mensen met perfecte bedoelingen. Mooier kan ik het niet zeggen. Je hebt met je bekende welgemanierde optreden het verschil weten te maken in de levens van anderen, zoals de twee Iraanse jongens die goed op hun plek zijn. Vriendelijk en integer. Je bent een vakman met een scherp oog voor onoplosbare modeproblemen, een voortrekker en initiatiefnemer, een ondernemer met een passie voor mode, een netwerker en een man met een groot hart voor zijn medemens. Walle Tempelman, een winkelman en in every inch a gentleman."

Burgemeester Annemieke Vermeulen en Walle Tempelman. Foto: Henk Derksen.

Over de Meander

De Meander is een gemeentelijke onderscheiding en geeft blijk van waardering voor en dankbaarheid aan personen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de Zutphense samenleving.

De Meander wordt uitgereikt sinds 1995 en de prijs bestaat uit een beeldje van Maïté Duval, een draagspeld van Goudsmid Zillah en een oorkonde van Trudie Demoed.