Wandelpad bij Kerkpad geopend

12-11-2021

Het nieuwe wandelpad bij het Kerkpad in Zutphen is klaar voor gebruik. De borden zijn geplaatst en de werkzaamheden zijn afgerond. Het Kerkpad is tussen de Wijnhofstraat en de Kapperallee gesloten verklaard en alleen nog geopend voor bestemmingsverkeer. Wandelaars mogen nog wel langs de eerste boerderij lopen en kunnen via het nieuwe wandelpad hun weg vervolgen om de tweede boerderij heen. Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft het wandelpad samen met haar hondje Jack geopend door er als eerste te wandelen.

Burgemeester Vermeulen: ‘De aanleiding is niet prettig, maar het positieve aan dit verhaal is dat Zutphen er een prachtig wandelpad bij heeft gekregen. Deze situatie vroeg al langere tijd om een oplossing, ik ben blij dat dit nieuwe pad er nu ligt en dat wandelaars niet meer over een druk boerenerf hoeven te lopen. Veiligheid is een groot goed en ik verwacht zeker dat het wandelpad hierbij gaat helpen.’

Combinatie werkverkeer en recreatief verkeer gevaarlijk

Bij het Kerkpad ontstonden regelmatig gevaarlijke situaties, door de combinatie van wandelaars/fietsers en bedrijfsvoering met grote landbouwmachines. Met de aanleg van dit wandelpad, gecombineerd met de geslotenverklaring van het Kerkpad, voorkomen we dat werkverkeer en recreatief verkeer elkaar tegenkomen. Fietsers kunnen omrijden via de Voorsterallee. Borden geven de situatie ter plaatse weer. 

Over het wandelpad

Het wandelpad loopt over een historische route die al vermeld staat in de Hottingeratlas (omstreeks 1780). Op oude kaarten is overigens ook te zien dat in het gebied vroeger meer bebouwing aanwezig was, waarschijnlijk bewoond. Het nieuwe wandelpad is 525 meter lang en 1.20 meter breed. Bij het ontwerp heeft de gemeente gebruikgemaakt van de adviezen van Stichting Wandelnet. Dit betrof bijvoorbeeld de breedte (aanvankelijk zou dat 1 meter zijn), de verharding en de toegangshekjes. Deze toegangshekjes, zogenaamde kissing gates, maken het mogelijk dat een rolstoelgebruiker wel, maar een fietser niet het wandelpad op kan.

Foto: Jolanda van Velzen