De Week tegen eenzaamheid is weer begonnen, doe mee!

28-09-2023

Gevarieerd aanbod van activiteiten tijdens de Week tegen eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober. 

Verspreid door heel Zutphen zijn er 38 gratis toegankelijke activiteiten tijdens de Week tegen eenzaamheid. Verbinding staat centraal tijdens deze jaarlijkse terugkerende week. Iedereen is van harte welkom. Deelnemers kunnen samen met anderen iets ondernemen, of luisteren naar de ervaringen van anderen met eenzaamheid en in gesprek gaan over dingen die je belangrijk vindt. Er is een zeer divers en gevarieerd aanbod van activiteiten. Van samen zingen tot samen eten of een spelletje doen en van praten over zingeving, eenzaamheid of verlies tot gewoon een kopje koffiedrinken, samen een potje jeu de boule spelen, een film kijken of samen muziek maken. Dus voor ieder wat wils.

Al jaren is er helaas een toename van eenzaamheidsgevoelens. Vooral onder jongeren en ouderen zien we een toename van eenzaamheid. Eenzaamheid is er natuurlijk helaas het hele jaar, maar door deze week is er even extra aandacht voor. Om het ook bespreekbaar te maken zodat we samen kunnen voorkomen dat mensen langdurige en ernstige eenzaamheid ervaren. En om degenen die al eenzaam zijn een helpende hand te bieden.

Wethouder Jasper Bloem: “Mooi om te zien dat er weer een breed aanbod aan activiteiten wordt georganiseerd en ik nodig iedereen uit om er gebruik van te maken! Het is vooral gewoon leuk om eens uit huis te gaan. En weer eens mensen tegen te komen die dezelfde dingen leuk of interessant vinden. Zelf ga ik meedoen aan de spelletjesochtend bij de Bovenkamer. Met al deze activiteiten zorgen we samen in Zutphen ervoor dat mensen die eenzaam zijn, weer onder de mensen kunnen komen.”

In Zutphen zijn er veel organisaties die met hun activiteiten direct of indirect een bijdrage leveren aan het tegengaan van eenzaamheid. Een aantal van hen vormt samen de kerngroep van het Netwerk Eenzaamheid Zutphen (NEZ) om zo samen de lokale aanpak van eenzaamheid te versterken en te verbinden.

Programmaboekje met overzicht alle activiteiten

Het programmaboekje met een overzicht van alle activiteiten ligt ook op diverse plaatsen in Zutphen, bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de bibliotheek, diverse wachtkamers van huisartsen, wijkcentra etc. Kunt u het programmaboekje van Week tegen Eenzaamheid niet bereiken en wilt u het ontvangen neem dan contact op met sociaal werker Eva Boswinkel (Perspectief Zutphen) via telefoonnummer 06-55381767.

Online overzicht van alle activiteiten: Hulpwijzerzutphen.nl

Online staat het aanbod op de Hulpwijzer Zutphen. Voor het aanbod van 28 september tot en met 4 oktober. Ook zijn er flyers met het complete aanbod van deze week.

Deelnemende organisaties van het NEZ zijn:

HOOG, Ixta Noa, Leger des Heils, Perspectief, Sensire, Walhallab, Zorggroep Sint Maarten, Gemeente Zutphen