Zutphen bereidt opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen voor

24-03-2022

De gemeente start vandaag met het inrichten van een tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Kerkhofweg. Op gemeentelijk terrein ten noorden van park Overkamp komen 10 stacaravans. Direct omwonenden zijn op woensdagavond 23 maart bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst.

Tijdelijke opvanglocatie Kerkhofweg

Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Ik vind het  belangrijk dat we Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk opvangen en hen rust kunnen bieden. Zij hebben namelijk een lange en onzekere reis achter de rug. De locatie aan de Kerkhofweg bevindt zich in een fijne buurt waar veel contact is en waar de voorzieningen, zoals een supermarkt, dichtbij zijn. We moeten het goed regelen voor de vluchtelingen én de buurt. Ik heb er vertrouwen in dat we dat samen goed oppakken.”

Op de locatie aan de Kerkhofweg komen tijdelijk 10 stacaravans. Als de situatie daartoe leidt, kan dit aantal nog worden uitbreid. De locatie is bedoeld voor de eerste acute opvang voor de komende maanden. De gemeente verwacht vanaf april tot en met september op deze plek onderdak kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Voor de periode daarna wordt gekeken naar opvanglocaties die geschikt zijn voor langere tijd.

Acute opvang en opvang voor langere tijd

Op dit moment komen er twee tijdelijke opvanglocaties in de gemeente Zutphen. Deze locaties zijn bedoeld voor de acute opvang van Oekraïense vluchtelingen. Naast de locatie aan de Kerkhofweg, heeft het Hampshire Hotel in Zutphen tot half april 12 kamers beschikbaar gesteld tegen gereduceerd tarief.

Ondertussen gaat de gemeente ook op zoek naar een locatie die zij duurzaam geschikt kan maken voor bewoning. Zodat, wanneer opvang voor Oekraïense vluchtelingen niet meer nodig is, er woonruimte is voor andere doelgroepen. Zo wordt er onderzocht of er in de gemeente Zutphen geschikte kantoorpanden zijn die omgebouwd kunnen worden.

Gecoördineerde opvang en verdere ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen

Alle veiligheidsregio’s in Nederland hebben de vraag gekregen om opvanglocaties voor vluchtelingen in kaart te brengen. De gemeente Zutphen is onderdeel van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De opvang van Oekraïense vluchtelingen vindt daarom zoveel mogelijk gecoördineerd plaats.

Op dit moment is het nog niet zeker hoeveel vluchtelingen er precies naar de gemeente Zutphen komen en wanneer zij komen. Naast huisvesting is de gemeente bezig om alle andere zaken te regelen. Denk daarbij aan voedsel, onderwijs voor de kinderen, kleding en huisraad, inkomen of een dagbesteding en sport. 

Plattegrond opvanglocatie