Gemeente Zutphen lanceert Meldpunt Ondermijning

24-11-2022

Inwoners of ondernemers die in hun buurt verdachte situaties tegenkomen, kunnen dit vanaf vandaag melden bij het online Meldpunt Ondermijning van de gemeente Zutphen. Een melding kan bijvoorbeeld gaan over vermoedens van drugshandel, hennepkwekerijen, witwassen, mensenhandel, zorgfraude of vastgoedfraude. De gemeente Zutphen wil op deze manier ondermijnende criminaliteit beter kunnen bestrijden.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Ondermijning is lang niet altijd zichtbaar, maar het heeft wel grote gevolgen voor onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan overlast en verloedering op straat, drugshandel in de wijk of het uitbuiten van kwetsbare mensen in onze omgeving. Ik vind het belangrijk dat inwoners en ondernemers bij de gemeente een melding kunnen doen. Samen zorgen we ervoor dat we onze wijken veilig houden.”

Meldpunt belangrijk in aanpak ondermijning

Bij ondermijning gaat het om verschillende vormen van criminele activiteiten waarbij er een vermenging is tussen de onderwereld en de bovenwereld. Om geld te kunnen verdienen en geld te kunnen gebruiken, maken criminelen ook gebruik van voorzieningen van bedrijven en overheden.

Het openen van een digitaal meldpunt ondermijning is een belangrijke stap in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Een signaal kan klein lijken, maar verschillende kleine signalen kunnen samen een optelsom vormen en ondermijnende criminaliteit zichtbaar maken. Elk signaal kan de gemeente en de politie helpen om criminele activiteiten te stoppen.

Elke melding wordt vertrouwelijk behandeld

Inwoners en ondernemers kunnen gemakkelijk het online formulier invullen en melding doen via www.zutphen.nl/ondermijning. Bij elke melding die de gemeente ontvangt, wordt er bekeken of er meer signalen zijn die wijzen op criminele activiteiten. En wat de gemeente of politie daarmee kan doen. Een melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Wilt u anoniem een melding maken? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Een melding maken kan natuurlijk ook bij de politie via 0900 8844 of 112.