Over Emerpark

Het Emerpark is een grote en belangrijke binnenstedelijke groen locatie ten zuidoosten van het stadscentrum.

Het gebied maakt deel uit van de stedelijke groenstructuur van Zutphen Het is een plek die voor elke Zutphenaar van grote toegevoegde waarde kan zijn!

Tussen de jaren ’50 en ’70 vonden er flinke woningbouw uitbreidingen plaats in en rondom Zutphen. Daarmee werd het gebied steeds meer onderdeel van de stad en kwam het tussen de woonwijken in te liggen. Sinds de jaren ’80 is het gebied dan ook volledig ingebouwd en onderdeel gaan uitmaken van de groene zoom. Deze zoom wordt steeds meer gebruikt en ingericht als parkzone met ruimte voor maatschappelijke functies.

Nadat het park voor ongeveer 40 jaar naamloos geweest is, is in 2016 door middel van een selectie van 52 inzendingen door een jury gekozen om het gebied uit te dragen als Emerpark. Het Emerpark dankt zijn naam aan de begrenzing met de Laan naar Eme aan de zuidkant. De naam van deze verbindingsweg is afgeleid van de nederzetting Eme, waar de weg rond 300 jaar na Christus naartoe leidde. De naam past goed bij andere initiatieven en namen in het gebied, zoals de Laan van Eme, de Emmersteeg, de Emer Enk (het buitenterrein van de Kaardebol) en het openluchtmuseum Erve Eme.

Kaart van het Emerpark. Het park ligt tussen het centrum, de IJssel, het Waterkwartier en de Zuidwijken in.

Vanwege de centrale ligging en de vele activiteiten die er plaatsvinden, komen er dagelijks grote aantallen bezoekers langs of doorheen. Het gebied kenmerkt zich door de mix van verschillende functies: zowel recreatief als bebouwing. Zo zijn er onder andere sportvelden en verenigingen, wandelgebieden, zonneweiden, volkstuinen en een kinderboerderij te vinden. Het Emerpark heeft een overwegend groen karakter. De vijver in het oosten, de begrenzing door de IJssel in het westen en de waterstructuur door het Emerpark heen maakt dit een fijne plek om te verblijven, nu en in de toekomst! 

De komende maanden gaan we onder de naam Samen Emerpark aan met u aan de slag om een toekomstrichting voor deze plek te ontwikkelen. De gemeente Zutphen wil de verbinding van het park met de stad en zijn inwoners verbeteren, zodat het een gebied wordt waar elke Zutphenaar trots op is en graag komt!

Video over Samen Emerpark

Voor het project Samen Emerpark is een video gemaakt. Hierin vertellen we meer over de verschillende delen van het park en wat daar op dit moment gebeurt.

Bekijk de video Samen Emerpark op ons youtube-kanaal.

Bronnen

SAB, Stedenbouwkundige verkenning Vitens terrein, februari 2019

Website Emerparkzutphen.nl (bericht: Stadspark heet voortaan Emerpark Zutphen)

Website Contactzutphen.nl (bericht: Ecologisch stadspark gaat verder als Emerpark)