Herinrichting Schupstoel

De gemeente heeft een voorlopig ontwerp laten maken voor de herinrichting van het plein de Schupstoel in de binnenstad. Met deze plannen wil de gemeente van de Schupstoel een krachtig en levendig plein maken. Een mooi plein met een eigen identiteit, waar je graag verblijft. Een plein dat onze historische binnenstad compleet maakt.  

Plannen ontwerp Schupstoel

Het afgelopen jaar heeft de gemeente samen met binnenstadmanagement gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Er zijn zoveel mogelijk ideeën en wensen bij verschillende belanghebbenden opgehaald. Bureau BPD is hiermee aan de slag gegaan en heeft een voorlopig ontwerp voor de Schupstoel gemaakt. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met de volgende punten:

  • Creëren van rust en samenhang door het weghalen van overbodig straatmeubilair en het maken van een overzichtelijk ontwerp.
  • Historische karakteristiek van de ruimte beter zichtbaar maken door een historische stoepzone langs de westelijke gevels (zijde voormalig Prenatalpand) en een bijzondere plek bij de middeleeuwse waterput.
  • Flexibiliteit in gebruik mogelijk maken. Met ruimte voor terrassen en de mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen (boven de plantenbak nabij de Beukerstraat).
  • Klimaatadaptief ontwerpen. Met ruimte voor waterinfiltratie (zodat water kan wegzakken in de bodem), onderhoudsvriendelijk groen dat de biodiversiteit bevordert en bomen voor verkoeling tijdens de warme dagen.

Bekijk het Voorlopig ontwerp herinrichting Schupstoel (pdf, 3.2 MB).

Let op: De poster bevat verschillende afbeeldingen; het kan even duren voor de hele poster zichtbaar is.

Redenen nieuwe inrichting Schupstoel

Pottenmarkt op de Schupstoel rond eind 19e eeuw
Pottenmarkt op de Schupstoel rond eind 19e eeuw

De Schupstoel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Zutphense binnenstad. Het gebied ligt midden in het voetgangersgebied: een goede reden om de rijke historie meer te laten zien en het plein te verbeteren.

Verbeteringen zijn ook gewenst vanwege een aantal geconstateerde problemen. Fietsoverlast, busjes, het slecht bereikbaar zijn van winkels, onvoldoende zichtbaarheid van de panden door de fietschaos, de leegstand en de wens voor klimaatadaptatie zijn redenen geweest om een nieuw plan te maken voor de Schupstoel. Het streven is om de Schupstoel eind 2021 her in te richten.

Reageren op het voorlopig ontwerp

Vanwege de coronacrisis is het helaas niet mogelijk om bijeenkomsten te organiseren. Heeft u tips, suggesties of opmerkingen over de plannen die u graag aan de gemeente wil meegeven? Dan kunt u dit tot en met zaterdag 17 april 2021 aan ons doorgeven via het reactieformulier Schupstoel.

De reacties nemen wij mee in het besluitvormingsproces.

Beelden uit het voorlopig ontwerp

Hieronder laten we u een aantal beelden zien uit het voorlopig ontwerp.

Plattegrond met de herinrichting van de Schupstoel
Voorbeeld van verlichtingsarmatuur, historische stoep van Belgisch hardsteen en verschillend gelegde klinkers.
Voorbeeld van een metalen lijngoot met tekst, keien rondom een waterput en reflecterend materiaal als smalle strip in vak met keien.
Voorbeeld van bloeiende planten voor de biodiversiteit, een houten zitting op de randen rondom de waterput en een markante boom.
Voorbeeld van een (informele zit-)rand van circulair materiaal en een kleine boom in vak.