Omwisselen rijbewijs uit Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) heeft de Europese Unie verlaten op 31 januari 2020. Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en staat u ingeschreven in Nederland? Dan kunt u tot 31 december 2020 uw rijbewijs omwisselen. Het omwisselen gaat onder dezelfde voorwaarden als vóór de Brexit. Zo hoeft u niet opnieuw theorie- of praktijkexamen te doen. Na 31 december 2020 gelden er andere voorwaarden om uw rijbewijs om te wisselen.

Bij het omwisselen kunt u kiezen voor vervanging of vernieuwing van het rijbewijs.

  • Bij vervanging wordt het Britse rijbewijs omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. Dit Nederlandse rijbewijs verloopt dan op dezelfde datum als het oude Britse rijbewijs. Voordeel van omwisselen is dat u geen Gezondheidsverklaring in hoeft te dienen bij het CBR. En dat het snel gaat. Wij raden u aan van deze optie gebruik te maken.
  • Bij vernieuwing wordt het Britse rijbewijs omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs met een nieuwe geldigheidsduur. Die is voor het autorijbewijs (B) maximaal 10 jaar en voor het vrachtauto- en bus-rijbewijs (C en D) maximaal 5 jaar (om medische redenen kan de geldigheid korter zijn). Voor vernieuwing kan een Verklaring van geschiktheid nodig zijn. Hiervoor kunt u online een Gezondheidsverklaring indienen bij het CBR.

Code 95

Voor beroepschauffeurs geldt dat zij na 31 december 2020 geen code 95 meer bij kunnen laten schrijven op het Nederlandse rijbewijs. Code 95 vanuit het Verenigd Koninkrijk is dan niet meer geldig.