Verkiezingen in coronatijd

Voor de aankomende Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 houden we rekening met de maatregelen van het coronavirus. We zorgen ervoor dat het stemmen veilig kan gebeuren voor zowel de kiezers als de stembureauleden.

Zo ontvangt u bij uw stempas een gezondheidscheck (pdf, 293kB). Gaat u stemmen in een stembureau? Doe dan vooraf de gezondheidscheck.

Ook zijn de stembureaus 'coronaproof' ingericht.

  • Alle kiezers moeten bij de ingang hun handen desinfecteren.
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht, ook voor de stembureauleden.
  • De stempotloden worden gedesinfecteerd.
  • Er worden kuchschermen geplaatst tussen kiezers en de stembureauleden. 

Andere maatregelen die genomen zijn:

  • Vervroegd stemmen
  • Briefstemmen

Vervroegd stemmen

Er kan gestemd worden op maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart. Voor het vervroegd stemmen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart zijn verspreid over Zutphen en Warnsveld 5 stemlokalen open. Deze mogelijkheid om vervroegd te stemmen is bedoeld voor de kiezers in de risicogroepen.

Op woensdag 17 maart zijn 27 stemlokalen open.

Voor alle dagen geldt dat u kunt stemmen in een willekeurig stembureau in Zutphen of Warnsveld.

Briefstemmen

Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen per brief hun stem uitbrengen. Zij ontvangen uiterlijk 3 maart een stempluspas. Uiterlijk 11 maart ontvangen zij nogmaals een envelop met daarin de verdere benodigdheden om per brief te kunnen stemmen.

Let op. Zorg dat uw briefstem voor woensdag 17 maart 21.00 uur binnen is. Dat kunt u doen door uw briefstem vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur per post te versturen of u kunt uw briefstem inleveren bij het afgiftepunt in het stadhuis, 's Gravenhof 2 in Zutphen. Het inleveren van uw briefstem kan van woensdag 10 tot en met dinsdag 16 maart (op werkdagen) van 9.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart 2021 van 7.30 tot 21.00 uur. Het afgiftepunt is toegankelijk voor mindervaliden.

Wilt u meer informatie over het briefstemmen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of bel naar 0800-1351.