Lezen is als een film in je eigen hoofd
Het project ‘Bibliotheek op school’ richt zich op het bevorderen van leesplezier bij kinderen en jongeren zodat zij lezen als een leuke en ontspannende activiteit gaan zien. Goed kunnen lezen is heel belangrijk. Lezen is nodig om te leren, bijvoorbeeld op school, maar ook om de wereld om je heen beter te begrijpen. Het vermogen om goed te kunnen lezen is essentieel voor een succesvolle deelname aan de samenleving. Het zorgt ervoor dat je op latere leeftijd onafhankelijker kunt zijn omdat je minder behoefte hebt aan hulp van buitenaf.
Het project is opgezet in een samenwerkingsverband tussen het onderwijs, de bibliotheek en de gemeente. Naast het vergroten van leesplezier, heeft het project ook als doel om scholen en docenten te informeren over een speciaal ontwikkeld lesprogramma dat gericht is op het bevorderen van lezen en om mediawijsheid op school en thuis te bevorderen.
De lees-mediacoach
De lees-mediacoach vervult een belangrijke rol in het project. De lees-mediacoach werkt namens de bibliotheek in de scholen. Hij of zij ondersteunt het bestaande schoollesprogramma, door de leerlingen te helpen bij het lezen en begrijpen van boeken. De lees-mediacoach bedenkt samen met de scholen een aanpak op maat voor de leerlingen. Ook geeft de lees-mediacoach advies over de activiteiten en mogelijkheden die er zijn buiten schooltijd, die kunnen bijdragen aan het bevorderen van leesplezier.
Deelnemende scholen in Zutphen
Langer dan een decennium geleden begon het project ‘Bibliotheek op school’ met drie scholen in Zutphen. Inmiddels doen elf basisscholen, twee scholen voor speciaal onderwijs, twee middelbare scholen en één internationale schakelklas mee aan het project. Dat is ongeveer de helft van alle scholen in Zutphen. Om ook de andere helft van de scholen bij het project te betrekken, is de campagne ‘Wij gaan voor lezen!’ opgezet, met rapper Pjotr uit Zutphen als boegbeeld.
Gemeente biedt financiële ondersteuning
De gemeente Zutphen hecht veel waarde aan het bevorderen van leesplezier als onderdeel van preventie en heeft daarom een co-financieringsbudget vastgesteld. Om scholen te helpen bij het inhalen van lesachterstanden als gevolg van de coronapandemie, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dit schooljaar ongeveer € 500 per leerling beschikbaar gesteld. In Zutphen wordt een deel van deze financiering gebruikt voor het project ‘Bibliotheek op school’.
Laaggeletterdheid tegengaan
Het project ‘Bibliotheek op school’ is een onderdeel van een breder programma om geletterdheid in de gemeente te bevorderen. Laaggeletterdheid heeft betrekking op het niet begrijpen van complexe teksten of formele brieven, wat problemen kan veroorzaken in het dagelijks leven. Het is een ander probleem dan het niet kunnen lezen.
Door kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren om te lezen, kunnen ze een voorsprong krijgen. Hoewel laaggeletterdheid een vervelend probleem is, is het een realiteit van deze tijd waarin de online wereld groter is dan die van boeken. Vanuit de gemeente heeft de wethouder van Onderwijs Jasper Bloem speciaal voor het gesprek met Pjotr, een bezoek gebracht aan de bibliotheek.
Wethouder Bloem:
We geloven niet dat laaggeletterdheid voortkomt uit gebrekkig onderwijs en we zijn juist trots op het diverse en kwalitatieve aanbod in de gemeente Zutphen. Het is van belang om blijvend in dit aanbod te investeren en daarom hebben wij als gemeente Zutphen besloten om ‘bibliotheek op school’ financieel te blijven steunen, ook na afloop van het lopende schooljaar.
Meer weten?
Heeft u interesse of heeft u vragen over het project ‘Bibliotheek op school’? Neem dan contact op met Ine Kamp, programmamanager 0-18 jaar BIJdebieb, via i.kamp@bijdebieb.nl of bel naar 06 - 10 20 04 97.