Cultuurnota 2021-2024: De stad als podium

Cultuur geeft het leven kleur!

Cultuur maken en meemaken doet wat met je. In een bandje spelen, op het toneel staan, zingen, een prachtig schilderij, een aangrijpend verhaal, een adembenemende film, een sprankelend evenement... Het prikkelt de verbeelding en biedt onverwachte inzichten. Je wordt er blij van en kunt ontroerd raken.

Cultuur kan ook uitdagen of een ongemakkelijk gevoel geven, omdat het een spiegel voorhoudt. Kortom: we worden allemaal aangeraakt of gevormd door cultuur. En andersom: iedereen doet mee aan het maken van cultuur, in welke vorm dan ook.

Cultuur geeft kleur aan Zutphen

Waar je ook bent, cultuur is overal. In de oude binnenstad, de verschillende wijk, of Warnsveld. Daar zijn we trots op! De gemeente Zutphen wil cultuur maken, beleven en delen blijven stimuleren en mogelijk maken. Op talloze ontmoetingsplekken. Daarvoor hebben we een cultuurnota opgesteld: De stad als podium.

Natuurlijk betrokken we daar inwoners bij. En allerlei organisaties, verenigingen, instellingen en kunstenaars. Want cultuur is van iedereen. En heeft grote betekenis voor de samenleving. Of het nu gaat om onderwijs, zorg en welzijn, of stedelijke ontwikkeling, economie en toerisme. Cultuur heeft artistieke, maatschappelijke en economische waarden. Lees hoe we die informatie ophaalden als inspiratie voor de cultuurnota.

Doelstellingen cultuurnota 2021-2024

In 2021 stelde de gemeenteraad de Cultuurnota 2021-2024 vast. Het wensbeeld is de stad als podium. Cultuur is daarbij:

  • op verrassende plekken;
  • in allerlei vormen;
  • aantrekkelijk en toegankelijk voor een kleurrijk gezelschap;
  • uitnodigend om mee te doen.

Om dit te bereiken, werken we komende jaren aan de volgende impulsrichtingen:

  1. Kunst en cultuur voor iedereen
  2. De waarde en betekenis van cultuur beter benutten
  3. Cultuur in de schijnwerpers
  4. De Hanzehof als cultuurknooppunt van Zutphen
  5. Versterken van het culturele samenspel