Kom je uit de gemeente Zutphen en wil je je leven zo goed mogelijk oppakken na detentie? Onze 'coördinator nazorg detentie en re-integratie' helpt je verder. Zowel voor, tijdens als na detentie.
Wat je vraag ook is, zij weet de weg binnen de gemeente en instanties. Als je vragen hebt, neem dan contact op met de gemeente.
- Telefoon: 14 0575
- E-mail: nazorg-exgedetineerden@zutphen.nl
Voor detentie
Heb je een oproep ontvangen om jezelf te melden bij de gevangenis voor het uitzitten van straf? Dan zijn er misschien een aantal zaken die je van tevoren al kan regelen. Denk hierbij aan het opschorten van de zorgverzekering, het doorbetalen van je huur, het afstemmen met je werkgever en de mogelijke invloed op je uitkering. Over al deze onderwerpen kan de gemeente Zutphen, voordat je gedetineerd raakt, met je meedenken en helpen als dat nodig is.
Tijdens en na detentie
Een detentie heeft gevolgen voor jouw leven buiten. Een nieuwe start maken is niet altijd makkelijk. Door detentie kunnen problemen ontstaan op verschillende gebieden, zoals werk, huis of geldzaken. Er zijn een aantal dingen die je tijdens detentie kunt regelen om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Samen met jouw casemanager van de gevangenis maak je een overzicht van alle belangrijke zaken die je moet regelen. Zoals wonen, werk of geldzaken.
- Via je casemanager kun je een gesprek aanvragen met de ‘coördinator detentie en re-integratie’ van de gemeente. Zo kun je samen een plan van aanpak maken om te zien welke hulp vanuit de gemeente mogelijk is.
De gemeente Zutphen werkt samen met verschillende organisaties om je zo goed mogelijk voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij. Denk aan: woningbouwverenigingen, zorgorganisaties, reclassering en schuldhulpverlening. Op basis van je vragen en plan van aanpak wordt bekeken welke organisaties jou het beste kunnen helpen.
Wat moet je allemaal regelen?
Bij het maken van een nieuwe start is een aantal onderwerpen belangrijk:
- Identiteitsbewijs
- Inkomen en schulden
- Huisvesting (wonen)
- Zorg: heb je na detentie extra hulp of zorg nodig? De gemeente zoekt met je mee naar passende hulp of zorg.
- Werk of dagbesteding
Kost nazorg geld?
Nee, de nazorg is gratis.
Samen met jou willen we voorkomen dat je opnieuw in de problemen komt, bijvoorbeeld met de politie en justitie. Het plan van aanpak, dat we samen met jou opstellen, helpt daarbij.