Volledig elektrisch - Leesten en Overkamp (Warnsveld)

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat iedereen uiteindelijk stopt met het gebruik van aardgas. Wat voor warmtebron voor u het beste alternatief is, staat per buurt beschreven in de Transitievisie Warmte. Voor Leesten en Overkamp (Warnsveld) is de (hybride) warmtepomp de beste keus. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht of bodem om de woning te verwarmen.

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief

Looërenk & Woud en Overkamp

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de cv-ketels in de buurten Looërenk & Woud en Overkamp binnen nu en een paar jaar vervangen moeten worden. We onderzoeken dit jaar hoe we de inwoners het beste kunnen ondersteunen bij de overstap naar een elektrische warmtebron.

Wilt u weten in welke buurt u woont? Hieronder ziet u een kaart van de gemeente Zutphen. U kunt uw adres invullen in het zoekvenster. U ziet dan hoe uw buurt heet.

In welke buurt woon ik? Bekijk de kaart in het hele venster

Terugblik

Om te weten of de bewoners van Leesten en Overkamp al bezig zijn met het verduurzamen en aardgasvrij maken van hun woning, hebben we in november 2023 een vragenlijst toegestuurd aan alle bewoners van Leesten en Overkamp. De resultaten geven een indicatie van wat er speelt in de buurten.

Bijeenkomsten

We hebben in maart 2024 3 inloopmomenten georganiseerd en hebben daar zo’n 250 bewoners gesproken. Daar zijn we blij mee. Bedankt voor uw komst! Tijdens de gesprekken merkten we dat er vooral vragen waren over onder andere:

  • Wanneer moeten we van het aardgas af?
  • Wat moet ik doen als ik een oude(re) cv-ketel heb?
  • Hoe ga ik de aanschaf van een warmtepomp betalen?
  • Raakt het elektriciteitsnet overbelast als alles volledig elektrisch wordt?

Op de vraag of de gemeente het aardgas binnenkort gaat afsluiten is het antwoord; nee. De Rijksoverheid heeft besloten dat iedereen vóór 2050 van het aardgas af moet en dat dan de gasleidingen pas verwijderd worden. De gemeenteraad kan beslissen het gasnet eerder te verwijderen, maar dan moet iedereen overgestapt zijn op een elektrische warmtebron.

Procesbegeleider Jasper Neyssen

Als bewoner bepaalt u zelf wanneer u de overstap naar een elektrische warmtebron maakt. Om u te helpen bij deze overstap is voor 2024 een procesbegeleider aangesteld. De procesbegeleider gaat met de buurt in gesprek om te kijken waar wij u bij kunnen helpen om op den duur van het aardgas af te gaan. Hieronder stelt hij zich even voor:

"Hallo, ik ben Jasper Neyssen. Adviseur bij maatschappelijk adviesbureau Spectrum uit Arnhem waar ik ook woon. Voor het komende half jaar ben ik als procesbegeleider betrokken in Leesten en Overkamp. Ik heb het stokje overgenomen van Jur Marringa. Ik werk samen met de gemeente, lokale organisaties en natuurlijk de bewoners aan een wijk die klaar is voor de toekomst. Een toekomst zonder aardgas. Maar die overstap dat hoeft niet van vandaag op morgen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit alleen kunnen bereiken als we u goed informeren over waarom deze transitie nodig is en hoe u dat kunt doen. Ook naar uw zorgen ben ik benieuwd. Heeft u vragen of opmerking, laat het vooral weten. Ik ga graag met u in gesprek."

Jasper Neyssen

Bewonersgroep Duurzaam Leesten en Overkamp

Duurzaam Leesten en Overkamp is een bewonersinitiatief van Paul Buijs. Verschillende andere bewoners uit Leesten hebben zich hierbij aangesloten en helpen Leesten en Overkamp graag om nog meer energie te besparen. Paul Buijs vertelt zelf.

“De gemeente Zutphen ziet voor Leesten en Overkamp een volledig elektrische oplossing het beste alternatief voor aardgas. Daarom ben ik voor en door bewoners het Bewonersinitiatief Duurzaam Leesten en Overkamp gestart. Inmiddels zijn we al met een enthousiast team van tien buurtbewoners. Wij hebben als doel buurtbewoners te informeren, motiveren, ondersteunen en verbinden voor duurzamer wonen. We willen daarom thema-avonden, bewonersbijeenkomsten en huiskamergesprekken organiseren om informatie te geven, ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen. Zo helpen we elkaar om onze woningen energiezuiniger te maken én samen duurzame projecten te realiseren. Sluit je aan en doe mee voor een duurzamere toekomst in onze buurt!"

Bekijk de website voor meer informatie.

Vraag en antwoord

Gaat de gemeente het gas afsluiten in/vanaf 2030?

Nee. De gemeente maakt afspraken met de Liander over het beheer en onderhoud van het gasnet. De Rijksoverheid heeft besloten dat we vóór 2050 in heel Nederland van het gas af moeten zijn en dat de gasleidingen worden verwijderd. Afhankelijk van het moment waarop iedereen is overgestapt naar een alternatieve warmtebron kan de gemeenteraad besluiten het gasnet eerder weg te halen.

Hoe weet ik dat ik de juiste maatregelen neem om mijn woning aardgasvrij te maken?

In de Energiewinkel van ZutphenEnergie kunt u terecht voor voorbeelden van warmtepompen en isolatietechnieken. Daar zijn onafhankelijke adviseurs aanwezig om u meer informatie te geven. Waaronder EnergieAdvies Zutphen.

Hoe maak ik de overstap naar een elektrische warmtebron? En wat zijn de kosten?

Wilt u van het aardgas af gaan, maar weet u niet waar u moet beginnen? Vul de Verbetercheck in (op verbeterjehuis.nl). Door gegevens over uw woning in te vullen, krijgt u advies over de maatregelen die u nog kunt nemen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten.

Is uw woning voldoende geïsoleerd, dan kunt u overstappen naar een elektrische warmtebron zoals een warmtepomp. De website www.warmtepompvergelijker.nl kan u helpen om te bepalen welke warmtepomp het beste bij uw woning past.

Eén van de elektrische warmtebronnen is een warmtepomp. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp lijkt op uw cv-ketel, maar dan op elektriciteit. Een warmtepomp verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de grond. Deze warmte wordt naar de goede temperatuur gebracht en dan in huis afgegeven. Dat kan ook als de buitenlucht of de bodem koud zijn. Er zijn veel verschillende warmtepompen.

De website www.warmtepompvergelijker.nl kan u helpen om te bepalen welke warmtepomp het beste bij uw woning past.

Welke warmtepompen zijn er?

Er zijn meerdere soorten warmtepompen. De twee meest voorkomende warmtepompen zijn de luchtwarmtepomp en een bodemwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om te verwarmen. Zelfs als het buiten koud is, kan een luchtwarmtepomp nog steeds warmte uit de lucht halen.

Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond om een huis of gebouw te verwarmen. Bodemwarmtepompen zijn efficiënter dan luchtwarmtepompen, maar wel een stuk duurder. De luchtwarmtepomp wordt daarom het meest gebruikt.

Maakt een warmtepomp geluid?

Het buitenste gedeelte van een luchtwarmtepomp (buitenunit) maakt geluid als deze lucht aantrekt. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Overlast is ook te voorkomen door:

  • een stillere buitenunit te kiezen;
  • de buitenunit niet onder een slaapkamerraam te zetten of op een dak dat gevoelig is voor trillingen;
  • een geluiddempende kast om de buitenunit heen plaatsen.

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen geluid maken. Een bodemwarmtepomp haalt bijvoorbeeld de warmte uit de bodem. Deze warmtepomp heeft daarmee geen buitenunit met ventilator en maakt dus geen geluid.

Verdien ik mijn investering in een warmtepomp wel terug?

In de meeste gevallen verdient de warmtepomp zijn investering terug. Dit hangt vooral af van hoe goed uw huis geïsoleerd is en hoeveel gas u nu verbruikt.

Klimaatstichting HIER rekende het uit en heeft een rekentool om dit voor een hybride warmtepomp in uw woning uit te rekenen: Hybride warmtepomp: de investering waard?

Twee voorbeelden:

  • In een woning met energielabel B en een huidig gasverbruik van jaarlijks 1.500 m3, is een investering van €3.000 in ongeveer 7 jaar terug te verdienen.
  • In een woning met energielabel A en een jaarlijks gasverbruik van 800 m3, is een investering van €3.000 in ongeveer 14 jaar terug te verdienen.

Welke subsidies en leningen zijn er?

De Rijksoverheid heeft een subsidie voor het verduurzamen van uw woning: de ISDE-subsidie. Met deze subsidie kunt u subsidie krijgen voor het isoleren van uw woning en de aanschaf van een warmtepomp. Lees meer over de ISDE-subsidie op rvo.nl.

De gemeente Zutphen biedt een lening tegen een aantrekkelijke rente voor het nemen van onder andere duurzaamheidsmaatregelen in uw woning. Meer informatie over de Toekomstbestendig Wonen Lening.

Hoe kan ik elektrisch koken?

Als u van het aardgas afgaat, kunt u niet meer op uw gasfornuis koken. U moet daarvoor een elektrische kookplaat aanschaffen. De inductiekookplaten zijn verreweg het meest zuinig, schoon en is in vele maten te koop.

Lees meer informatie over de inductiekookplaat.

Raakt het elektriciteitsnet overbelast als alles volledig elektrisch wordt?

Als iedereen nu overstapt naar een volledig elektrische warmtebron dan raakt het elektriciteitsnet overbelast. De gemeente maakt samen met Liander een planning voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet voor de komende jaren. Omdat we verwachten dat de meeste mensen de overstap naar een (hybride) warmtepomp maken als hun cv-ketel vervangen moet worden, verwachten we de komende jaren geen problemen. Is dit wel zo, dan wordt u daarover geïnformeerd.

Hoe kunnen we gezamenlijk warmte opwekken?

Het is mogelijk om meerdere huizen op één grote warmtepomp aan te sluiten. Hierdoor is er vaak minder ruimte nodig en wordt er minder geluid geproduceerd. Hiervoor moet u met uw buren goede afspraken maken over wie het gaat betalen en onderhouden. De gemeente wil dit soort initiatieven graag faciliteren. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met Jasper Neyssen via energie@zutphen.nl.

Is waterstof ook een optie voor onze wijk?

Waterstof is geen goede optie voor Leesten en Overkamp. Op dit moment is er nog nauwelijks groene waterstof beschikbaar en de verwachting is dat dit de komende 20 jaar nog zo zal blijven. Waterstof is eigenlijk een duurzaam gas dat eerst geproduceerd moet worden uit schone energie. Daarnaast zijn er goede elektrische alternatieven voor aardgas.

Welke elektrische warmtebronnen zijn er nog meer buiten warmtepompen?

Er zijn veel manieren om uw woning warm te krijgen zonder aardgas. De warmtepomp is vaak de eenvoudigste, meest complete en duurzaamste keuze. Daarnaast zijn er nog andere manieren om elektrisch en zonder gas voor warmte te zorgen. MilieuCentraal heeft dit voor u uitgezocht.