Volledig elektrisch - Leesten en Overkamp (Warnsveld)

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat iedereen uiteindelijk stopt met het gebruik van aardgas. Wat voor warmtebron voor u het beste alternatief is, staat per buurt beschreven in de Transitievisie Warmte.

Voor Leesten en Overkamp (Warnsveld) is de (hybride) warmtepomp de beste keus. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht of bodem om de woning te verwarmen. De gemeente onderzoekt ook andere warmtebronnen zoals kleinschalige warmtenetten.

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief

Kerngroep

De gemeente neemt de leiding in de energietransitie. Maar dit kunnen we niet alleen. Daarom werkt de gemeente samen in een kerngroep. Deze bestaat uit de gemeente, ZutphenEnergie (ZE) en bewonersgroep Duurzaam Leesten & Overkamp.

Duurzaam Leesten en Overkamp (DLO)

Duurzaam Leesten en Overkamp is een bewonersgroep die zich inzetten om inwoners te betrekken bij verduurzaming. Zij organiseren activiteiten in de buurt over duurzaamheid. In de kerngroep vertegenwoordigen zij ook de inwoners van uw wijk.

Oprichter Paul Buijs vertelt zelf.
“De gemeente Zutphen ziet voor Leesten en Overkamp een volledig elektrische oplossing het beste alternatief voor aardgas. Daarom ben ik voor en door bewoners het Bewonersinitiatief Duurzaam Leesten en Overkamp gestart. Inmiddels zijn we al met een enthousiast team van tien buurtbewoners. Wij hebben als doel buurtbewoners te informeren, motiveren, ondersteunen en verbinden voor duurzamer wonen. We organiseren daarom thema-avonden, bewonersbijeenkomsten en huiskamergesprekken om informatie te geven, ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen. Zo helpen we elkaar om onze woningen energiezuiniger te maken én samen duurzame projecten te realiseren. Sluit je aan en doe mee voor een duurzamere toekomst in onze buurt!"
Bekijk de website voor meer informatie.

ZutphenEnergie (ZE)

ZE houdt zich onder andere bezig met besparen van energie en vergroenen van buurten. Zo kunt u gebruik maken van een gratis energiecoach die thuis langskomt en tips om nog meer energie te kunnen besparen. De Fixbrigade maakt woningen in Zutphen energiezuiniger door te helpen met energieklusjes in huis. Denk aan: gaten en kieren dichten, cv-ketel vullen en/of ontluchten, brievenbusborstel aanbrengen etc. De Fixbrigade is langsgeweest in Ooyerhoek en gaat nu langs de deuren in De Enk.

Bekijk de website voor meer informatie.

Kleinschalige warmtenetten

Een andere mogelijkheid dan de (hybride) warmtepomp is een kleinschalig warmtenet. Hierbij worden er meerdere huizen aan één warmtebron gesloten. Uit een technisch onderzoek blijkt dat kleinschalige warmtenetten mogelijk zijn in Leesten en Overkamp. Een voorwaarde voor zo'n warmtenet is dat bewoners zich verenigen. We zijn met twee bewonersgroepen in gesprek die willen kijken of een kleinschalige warmtenet voor hen passend is.

Wilt u meer weten over kleinschalige warmtenetten? Stuur dan een e-mail naar energie@zutphen.nl.

Uitbreiding elektriciteitsnet

Als iedereen nu overstapt naar een volledig elektrische warmtebron dan raakt het elektriciteitsnet overbelast (netcongestie). De gemeente maakt samen met Liander een planning voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet voor de komende jaren, zodat er genoeg stroom is om ieder huis elektrisch te verwarmen. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet gebeurt per buurt. Waarschijnlijk wil Liander in Looërenk en Woud starten met deze uitbreiding. Als daar meer over bekend is, worden bewoners hierover geïnformeerd.

Aanpak per buurt

Leesten en Overkamp is een grote wijk. Daarom kijken we per buurt wat de belangrijkste eerstvolgende stappen zijn op weg naar aardgasvrij.

Looërenk en Woud

De woningen in Looërenk en Woud zijn gebouwd vanaf 2004 en de meesten zelfs na 2010. Deze woningen zijn over het algemeen beter geïsoleerd dan de rest van de wijk en zouden met minder aanpassingen over kunnen stappen naar een elektrische warmtebron. Liander wil het elektriciteitsnet in deze buurt de komende jaren versneld uitbreiden. Na deze uitbreiding is deze buurt klaar om over te stappen op een elektrische warmtebron

Eme en Broek

De woningen in Eme en Broek zijn gebouwd tussen 1995 en 2000. Dat betekent dat ze vaak met weinig aanpassingen over kunnen stappen naar een elektrische warmtebron. Liander wil het elektriciteitsnet in deze buurt de komende jaren sneller uitbreiden.

De Enk

De woningen in De Enk zijn gebouwd tussen 1995 en 2000. Dat betekent dat ze vaak met weinig aanpassingen over kunnen stappen naar een elektrische warmtebron. Liander wil het elektriciteitsnet in deze buurt de komende jaren sneller uitbreiden.

Ooyerhoek

Ooyerhoek is de oudste buurt in Leesten. Het elektriciteitsnet in deze buurt wordt op een later moment uitgebreid door Liander. Op dit moment is het verstandig om uw woning te (na-)isoleren als dat nog niet gebeurd is. Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan kunt u wel een elektrische warmtepomp aanschaffen.

Overkamp

Overkamp is in de transitievisie meegenomen met Leesten. De woningen zijn er vaak iets ouder dan in de meeste delen van Leesten. Het elektriciteitsnet in deze buurt wordt op een later moment uitgebreid door Liander. Op dit moment is het verstandig om uw woning te (na-)isoleren als dat nog niet gebeurd is. Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan kunt u wel een elektrische warmtepomp aanschaffen.

Wilt u weten in welke buurt u woont? Hieronder ziet u een kaart van de gemeente Zutphen. U kunt uw adres invullen in het zoekvenster. U ziet dan hoe uw buurt heet.

In welke buurt woon ik? Bekijk de kaart in het hele venster

Vraag en antwoord

Gaat de gemeente het gas afsluiten in/vanaf 2030?

Nee. De gemeente maakt afspraken met de Liander over het beheer en onderhoud van het gasnet. De Rijksoverheid heeft besloten dat we vóór 2050 in heel Nederland van het gas af moeten zijn en dat de gasleidingen worden verwijderd. Afhankelijk van het moment waarop iedereen is overgestapt naar een alternatieve warmtebron kan de gemeenteraad besluiten het gasnet eerder weg te halen.

Hoe weet ik dat ik de juiste maatregelen neem om mijn woning aardgasvrij te maken?

In de Energiewinkel van ZutphenEnergie kunt u terecht voor voorbeelden van warmtepompen en isolatietechnieken. Daar zijn onafhankelijke adviseurs aanwezig om u meer informatie te geven. Waaronder EnergieAdvies Zutphen.

Hoe maak ik de overstap naar een elektrische warmtebron? En wat zijn de kosten?

Wilt u van het aardgas af gaan, maar weet u niet waar u moet beginnen? Vul de Verbetercheck in (op verbeterjehuis.nl). Door gegevens over uw woning in te vullen, krijgt u advies over de maatregelen die u nog kunt nemen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten.

Is uw woning voldoende geïsoleerd, dan kunt u overstappen naar een elektrische warmtebron zoals een warmtepomp. De website www.warmtepompvergelijker.nl kan u helpen om te bepalen welke warmtepomp het beste bij uw woning past.

Eén van de elektrische warmtebronnen is een warmtepomp. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp lijkt op uw cv-ketel, maar dan op elektriciteit. Een warmtepomp verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de grond. Deze warmte wordt naar de goede temperatuur gebracht en dan in huis afgegeven. Dat kan ook als de buitenlucht of de bodem koud zijn. Er zijn veel verschillende warmtepompen.

De website www.warmtepompvergelijker.nl kan u helpen om te bepalen welke warmtepomp het beste bij uw woning past.

Welke warmtepompen zijn er?

Er zijn meerdere soorten warmtepompen. De twee meest voorkomende warmtepompen zijn de luchtwarmtepomp en een bodemwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om te verwarmen. Zelfs als het buiten koud is, kan een luchtwarmtepomp nog steeds warmte uit de lucht halen.

Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond om een huis of gebouw te verwarmen. Bodemwarmtepompen zijn efficiënter dan luchtwarmtepompen, maar wel een stuk duurder. De luchtwarmtepomp wordt daarom het meest gebruikt.

Maakt een warmtepomp geluid?

Het buitenste gedeelte van een luchtwarmtepomp (buitenunit) maakt geluid als deze lucht aantrekt. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Overlast is ook te voorkomen door:

  • een stillere buitenunit te kiezen;
  • de buitenunit niet onder een slaapkamerraam te zetten of op een dak dat gevoelig is voor trillingen;
  • een geluiddempende kast om de buitenunit heen plaatsen.

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen geluid maken. Een bodemwarmtepomp haalt bijvoorbeeld de warmte uit de bodem. Deze warmtepomp heeft daarmee geen buitenunit met ventilator en maakt dus geen geluid.

Verdien ik mijn investering in een warmtepomp wel terug?

In de meeste gevallen verdient de warmtepomp zijn investering terug. Dit hangt vooral af van hoe goed uw huis geïsoleerd is en hoeveel gas u nu verbruikt.

Klimaatstichting HIER rekende het uit en heeft een rekentool om dit voor een hybride warmtepomp in uw woning uit te rekenen: Hybride warmtepomp: de investering waard?

Twee voorbeelden:

  • In een woning met energielabel B en een huidig gasverbruik van jaarlijks 1.500 m3, is een investering van €3.000 in ongeveer 7 jaar terug te verdienen.
  • In een woning met energielabel A en een jaarlijks gasverbruik van 800 m3, is een investering van €3.000 in ongeveer 14 jaar terug te verdienen.

Welke subsidies en leningen zijn er?

De Rijksoverheid heeft een subsidie voor het verduurzamen van uw woning: de ISDE-subsidie. Met deze subsidie kunt u subsidie krijgen voor het isoleren van uw woning en de aanschaf van een warmtepomp. Lees meer over de ISDE-subsidie op rvo.nl.

De gemeente Zutphen biedt een lening tegen een aantrekkelijke rente voor het nemen van onder andere duurzaamheidsmaatregelen in uw woning. Meer informatie over de Toekomstbestendig Wonen Lening.

Hoe kan ik elektrisch koken?

Als u van het aardgas afgaat, kunt u niet meer op uw gasfornuis koken. U moet daarvoor een elektrische kookplaat aanschaffen. De inductiekookplaten zijn verreweg het meest zuinig, schoon en is in vele maten te koop.

Lees meer informatie over de inductiekookplaat.

Is waterstof ook een optie voor onze wijk?

Waterstof is geen goede optie voor Leesten en Overkamp. Op dit moment is er nog nauwelijks groene waterstof beschikbaar en de verwachting is dat dit de komende 20 jaar nog zo zal blijven. Waterstof is eigenlijk een duurzaam gas dat eerst geproduceerd moet worden uit schone energie. Daarnaast zijn er goede elektrische alternatieven voor aardgas.

Welke elektrische warmtebronnen zijn er nog meer buiten warmtepompen?

Er zijn veel manieren om uw woning warm te krijgen zonder aardgas. De warmtepomp is vaak de eenvoudigste, meest complete en duurzaamste keuze. Daarnaast zijn er nog andere manieren om elektrisch en zonder gas voor warmte te zorgen. MilieuCentraal heeft dit voor u uitgezocht.