Heel Nederland stopt vanaf 2050 met het gebruik van aardgas. In Zutphen doen we dat ook. Stoppen met aardgas gebeurt in verschillende fases. In Noordveen is een warmtenet een goed alternatief voor aardgas.
Industrieterrein De Mars biedt kansen
De wijk Noordveen ligt vlakbij het industrieterrein De Mars. Dat zorgt voor kansen. Want op dit industrieterrein zitten bedrijven met restwarmte (warmte die vrijkomt bij het productieproces en die niet gebruikt wordt). In 2023 is voor heel Noordveen een verdiepingsonderzoek uitgevoerd door Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente. In dit verdiepingsonderzoek is gekeken naar de verschillende restwarmtebronnen op het industrieterrein De Mars als bron voor een warmtenet. Na een afweging van de verschillende alternatieven blijkt dat een warmtenet met restwarmte van GMB het beste alternatief is. GMB (Groep Midden Betuwe) loost afvalwater met een temperatuur van 48 °C op de rioolwaterzuivering. De restwarmte van dit bedrijf kunnen we opwarmen tot 70 °C en gebruiken voor het warmtenet.
Het rapport van dit onderzoek kunt u lezen via de website van de gemeenteraad.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van geïsoleerde leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met restwarmte van bijvoorbeeld bedrijven uit de buurt kunnen huizen worden verwarmd én is er warm water om bijvoorbeeld te douchen. Door restwarmte te gebruiken is er geen aardgas meer nodig. Koken kan op elektriciteit met een inductiekookplaat.
Planning aanleg warmtenet
Niet iedereen kan in één keer op het warmtenet aangesloten worden. Uit het verdiepingsonderzoek zijn twee mogelijke opties voor de aanleg van het warmtenet in Noordveen gekomen. Het warmtenet wordt tussen 2029 en 2038 gerealiseerd. De komende jaren bepalen we samen met onze partners wat de fasering voor de aanleg van het warmtenet wordt.
Hieronder ziet u de twee mogelijke opties.
Wat gaan we de komende tijd doen?
2024- 2026 | Besluit fasering aanleg warmtenet Samenwerkingsovereenkomst partners |
2026 - 2029 | Gekozen fasering uitwerken tot concreet plan |
2029 - 2032 | Start werkzaamheden & levering warmte fase 1 |
2032 - 2035 | Start werkzaamheden & levering warmte fase 2 |
2035 - 2038 | Start werkzaamheden & levering warmte fase 3 |
Klankbordgroep Noordveen
Er is een klankbordgroep ‘haalbaarheid warmtenet wijk Noordveen’. De klankbordgroep bestaat uit 9 bewoners van verschillende buurten in Noordveen en een medewerker van ZutphenEnergie. De klankbordgroep denkt mee over de vervolgstappen richting duurzame alternatieve energievoorzieningen, zoals het warmtenet.
Energie(k) Noordveen
Energie(k) Noordveen is een bewoners-initiatief uit de wijk. De leden willen buurtbewoners helpen bij het verduurzamen van ieders woningen en bij de keuzes die op u afkomen door de mogelijke komst van een warmtenet in de wijk. Gaat u als bewoner afwachten of toch al investeren in een warmtepomp? Hoe zorgen we er samen voor dat we van het gas af kunnen? En op welke manier willen we dat als wijk doen?
Energie(k) Noordveen wil graag een spreekbuis naar bewoners en naar de gemeente zijn.
Waar ze te vinden zijn en welke acties ze houden, leest u op hun eigen website.
Lees meer over Energie(k) Noordveen.
Vraag en antwoord
Kan de buurt zelf beslissen of het warmtenet er komt?
Als uw buurt aan de beurt is om aangesloten te worden op een warmtenet kunt u zelf aangeven of u dit wilt of niet.
Voor huurders geldt: als 70% van de huurders instemt, worden alle huurders aangesloten op het warmtenet. Als woningeigenaar kunt u zelf kiezen of u aangesloten wilt worden op het warmtenet. U kunt er ook voor kiezen dat niet te doen, dan moet u zelf op den duur een warmtepomp aanschaffen.
In het nieuws hoor ik dat een warmtenet duurder is dan het gebruik van aardgas. Geldt dat ook voor dit warmtenet?
De gemeente Zutphen zet in op de ontwikkeling van een publiek warmtenet met een lokale coöperatie. De prijzen die de bewoners betalen voor warmte zijn hierbij lager.
Hoe wordt er gemeten wat ik afneem aan warmte?
In plaats van een cv-ketel komt er een afleverset in uw woning te hangen. In de afleverset zit een meter die uw warmteverbruik meet. De temperatuur in huis regelt u zelf met de thermostaat, net zoals u dat nu doet. U betaalt voor de hoeveelheid warmte die u zelf gebruikt. Dit heet het een warmtetarief.
Wanneer gaat de gaskraan dicht in Noordveen?
Dit is nog niet bekend.
Ik moet mijn cv-ketel binnenkort vervangen. Wat kan ik het beste doen?
U kunt uw oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe cv-ketel totdat uw woning aangesloten kan worden op het warmtenet.
Ik wil graag energiezuiniger wonen. Wat moet ik doen?
Soms kunt u met kleine aanpassingen in uw woning al veel energie besparen. De FIXbrigade van ZutphenEnergie helpt u daarbij.
Door uw woning te isoleren kunt u meer energie besparen. U kunt uw muren, dak, glas, bodem en vloer isoleren. Advies nodig wat u het beste kunt doen? U kunt gratis een afspraak maken met een energiecoach van ZutphenEnergie.
Zijn er subsidies om mijn woning te verduurzamen?
De gemeente heeft verschillende subsidies en leningen.
Kan ik nog subsidie krijgen als ik mijn huis al heb verduurzaamd?
Ja, u kunt in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid. Deze kunt u aanvragen nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Hoe meer u verduurzaamt, hoe meer subsidie u krijgt. U moet de subsidie binnen 2 jaar aanvragen, nadat de verduurzamingsmaatregelen zijn uitgevoerd. Let op: maak foto’s van de werkzaamheden. Die moet u bij de subsidieaanvraag toevoegen.