“Ik kon de stress van financiën niet meer aan”

“Ik heb nooit goed met geld leren omgaan. Van huis uit werd er niet over gesproken. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik klein was en zowel mijn vader als mijn moeder spraken niet over financiën.” Dit vertelt Kitty uit Zutphen. Haar geldproblemen begonnen al lang geleden. Gelukkig kan ze er nu beter mee omgaan. Dit is haar verhaal.

Altijd geldproblemen

“Vanaf het moment dat ik op mijzelf ging wonen, hobbelde ik van maand tot maand. Met een goede baan… of uitkering. Het maakte niet uit, ik had altijd wel geldproblemen. Of moet ik zeggen: waar-en- hoe-ik-geld-uitgaf-problemen? Toen ik in 2001 ging emigreren, dacht ik: Ik laat nu alles achter en nu gaat het anders worden. Maar ik nam mijzelf natuurlijk mee en het ging niet anders. Het hielp ook niet dat mijn ex en ik echt niet bij elkaar pasten, dus na vier jaar ben ik teruggekomen naar Nederland. Met twee kinderen en drie koffers. Helemaal opnieuw beginnen."

Op afbetaling kopen

"Ik heb heel veel spullen gekregen van mensen. Dus toen ik een nieuw huis kreeg, had ik de spulletjes om dat in te richten. Maar ik had ook een heel groot schuldgevoel. Naar mijn kinderen bijvoorbeeld. Die hadden ook alles achter moeten laten. Dus ik ging op afbetaling leuke kleding voor ze kopen. En met de Kerstmis heel veel speelgoed. Dat ging een aantal jaren door. Toen leerde ik iemand kennen met wie ik een relatie kreeg. Dat was erg fijn, maar mijn verleden bleef een zeer punt en ik begon toch weer erg veel te kopen. Op een gegeven moment kwam ik er niet meer uit. Ik kon mijn huur niet meer betalen en de rekening van de zorg boekte ik terug om andere rekeningen te betalen."

Falende moeder

"In die periode heb ik hulp gezocht bij Perspectief in Zutphen. Daar werd er niet raar naar mij gekeken. Ik kon alleen nog maar huilen, want ik voelde mij een falende moeder. Bijna 50 jaar en nog je rekeningen niet op orde kunnen houden. Tijdens een van de gesprekken met Perspectief kwam ik erachter dat de deurwaarder bij mij zou komen om een uitzettingsprocedure te beginnen. Daar ben ik zo van geschrokken en toen is het voor mij duidelijk geworden dat ik dat nooit meer wil."

"Ik wil niet dat mijn kinderen ooit de stress hoeven te ervaren die ik jarenlang heb gehad"

"Ik ben samen met Perspectief een traject ingegaan waarin zij mij begeleidden om bepaalde doelen te halen. Die zijn voor iedereen anders. Het is ook belangrijk dat je een paar mensen om je heen hebt die je vertrouwt, maar die ook eerlijk tegen je zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de fout ingaat. Ik ben onder beschermd bewind geplaatst. Ik kon echt de stress niet meer aan. En dan vooral de stress van de financiën. Ik ben samen met mijn bewindvoerster naar de gemeente gegaan om schuldhulpverlening aan te vragen. En dat is gelukkig gelukt. Ook bij de gemeente zitten ze er niet om te oordelen, maar je wordt wel geconfronteerd met je gedrag en dat is soms best moeilijk."

Koopgedrag veranderen

"In mijn geval was het belangrijk dat ik naast bewind en het traject met Perspectief ook hulp zocht voor mijzelf. Waar komt het koopgedrag vandaan? En hoe kan ik dat veranderen? Ik ben een jaar in therapie gegaan en ben er langzaam achter gekomen waarom ik ben zoals ik ben. In de tussentijd ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij 2Switch in Zutphen en dat heeft mij ook erg geholpen. Het is een fijne plek om te werken en je zit niet de hele dag thuis na te denken. Na zeven jaar ging mijn relatie stuk en ook toen waren mijn werk en mijn collega’s erg belangrijk voor mij."

Eindelijk sparen!

"Inmiddels heb ik de drie jaar schuldhulpverlening afgesloten en ben ik zonder schulden. Ik heb zelfs een spaarpotje. Dat heb ik nog nooit gehad! Ik kom makkelijk rond met mijn weekgeld. Wat ik erg fijn vind, is dat er nazorg is, zoveel als ik zelf wil. Je kunt na de schuldhulpverlening gewoon terug naar Perspectief als je dat wilt. En een maatje vragen om je te helpen met je financiën. De mevrouw van de gemeente belt af en toe nog om te vragen hoe het gaat."

Trots op mezelf

"Het afgelopen jaar (2020) was een moeilijk jaar voor mij. Ik had een schrikbarend hoge bloeddruk en kreeg daarna een hernia. Ik heb vijf maanden thuisgezeten. In het verleden zou dat echt een trigger voor mij zijn om dingen te gaan bestellen. Maar nu heb ik dat niet laten gebeuren. En ik ben echt trots op mijzelf. Ik sta nog wel onder bewind, vooral omdat ik dat zelf erg fijn vind en omdat ik bang ben dat het misgaat wanneer we er nu mee stoppen."

Praten over geld

"Ik praat zelf heel veel met mijn kinderen over geld. Over dat het helemaal niet erg is om op iets te moeten wachten. Of om te moeten sparen. Ik wil namelijk niet dat zij ooit de stress hoeven te ervaren die ik jarenlang heb gehad. Mijn kinderen zijn trouwens 23 en 28, dus zelf ook volwassen. In het begin vond ik het erg moeilijk. Ook om erover te praten, maar dat is allang niet meer."