Lokaal Preventieakkoord

Samenwerken aan een gezond Zutphen. Dat is wat we afspreken met het Lokaal Preventieakkoord. We stellen een lokale aanpak op en zetten ons in voor gezondheid in onze gemeente. Dit doen we samen: met inwoners, vrijwilligers en professionals.

Nationaal Preventieakkoord

Drie jaar geleden is er een Nationaal Preventieakkoord getekend waar meer dan 70 organisaties zich aan hebben gecommitteerd. Het Nationaal Preventieakkoord bestaat uit afspraken en maatregelen met als doel: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aanpakken. Met het Lokaal Preventieakkoord (pdf, 406 kB) geven we samen invulling aan een lokale aanpak.

Lokaal Preventieakkoord en basis op orde

Met het Lokaal Preventieakkoord richten we ons op de thema's roken, drugs, alcohol en een gezond gewicht. Daarnaast hebben we aandacht voor 'de basis op orde'. Soms is het voor mensen lastig om met hun gezondheid bezig te zijn. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met rondkomen of niet goed kunnen lezen en schrijven. Daarom is daar ook aandacht voor in het akkoord. Inwoners die niet gewend zijn om veel te bewegen, laten we ook bijvoorbeeld ervaren dat beweging goed is en leuk kan zijn. Zo helpen we inwoners op verschillende manieren om gezondere keuzes te maken.

Bijdragen aan een gezonde samenleving

Samen met onze partners zetten we ons in voor preventie op allerlei onderwerpen. Zo dragen we bij aan een gezonde samenleving. We werken samen met veel verschillende partijen. Iedereen draagt op een eigen manier bij aan een of meer activiteiten. Benieuwd op welke manier elke partner dat doet? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk de video!

Deelnemende partijen tot nu toe

Beweeg Wijs, gemeente Zutphen, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Graafschap bibliotheken Jongerenadviesraad Zutphen, Jumbo Zutphen, OBS De Waaier, Perspectief Zutphen, Praktijkonderwijs Zutphen, Stichting Lokaal, Stichting Stadsvoedsel Zutphen, Tactus Verslavingszorg en Zvv AZC Zutphen.

Meedoen of meer inspiratie opdoen?

Bent u ook actief met preventie activiteiten rondom gezondheid en wilt u meedoen? Stuur een e-mail naar m.dijkman@zutphen.nl. U ontvangt binnen een week een reactie op uw e-mail.

Wilt u eerst nog meer inspiratie opdoen? Dan kan dat natuurlijk ook. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal activiteiten van de partijen.

Voorbeelden activiteiten

  • GGD Noord- en Oost-Gelderland: gezonde werkvloer thema’s. Kijk voor meer informatie op www.nogfitterenvitaler.nl
  • OBS De Waaier samen met Stichting Stadsvoedsel en Beweeg Wijs. Waardoor gezond eten én bewegen al op jonge leeftijd aandacht krijgt.
  • Graafschap bibliotheken, Stichting Lokaal en Perspectief maken het samen mogelijk om vrijwilligers en medewerkers aan de Nederlandse taal te laten werken.
  • Praktijkonderwijs Zutphen doet mee aan het programma ‘Gezonde school’ en heeft de gouden schoolkantineschaal. Jumbo Zutphen levert gratis fruit voor in de schoolkantine.
  • De Jongerenadviesraad gaat met leeftijdsgenoten in gesprek over drugs en alcohol.
  • Tactus Verslavingszorg geeft trainingen en voorlichting over drugs- en alcoholpreventie.
  • Vrijwilligers van Zvv AZC Zutphen volgen de training ‘verantwoord alcohol schenken’.