Herdenken en vieren 4 en 5 mei

Ook dit jaar zijn 4 en 5 mei anders dan anders. Toch kunnen we vanuit huis herdenken en onze vrijheid vieren. Voor tips kijk op de website van 4en5mei.nl.

Hangt u ook de vlag uit?

  • Op 4 mei kunt u de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.
  • Op 5 mei mag de vlag (zonder wimpel) voluit wapperen van zonsopkomst tot zonsondergang.

Nationale herdenking

Jaarlijks herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar kunt u geen herdenking bijwonen, wel kunt u vanuit huis de Nationale Herdenking volgen via radio en tv.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Herdenken blijft belangrijk. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Deze levens en hun verhalen mogen we niet vergeten.”

De Tweede Wereldoorlog in Gelderland

De Tweede Wereldoorlog is in Gelderland nooit ver weg. WO2GLD brengt in kaart waar de zichtbare en onzichtbare sporen en oorlogsbronnen te vinden zijn. Een historische tijdlijn vertelt u wanneer 75 belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. Ook in Zutphen zijn er verschillende monumenten gemarkeerd met verhaal.

Theater na de Dam Zutphen: Herdenken aan de deur op 4 en 5 mei

De herdenkingsvoorstelling van Theater na de Dam is opgedeeld in drie delen: een muzikale video en een voorstelling met een geschenk bij het publiek thuis aan de deur. De Zutphense jongerentheatergroep Woest Oost speelt de voorstelling in samenwerking met Muzehof Centrum voor de Kunsten op 4 en 5 mei.

Jongeren uit Zutphen verdiepten zich onder leiding van theatermakers Irene Kriek & Jantien Fick in de geschiedenis van Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek naar de Porajmos, de Roma- en Sintivervolging en de razzia in Zutphen vormt de basis voor Onbekend en onbemind.

Meer informatie is te vinden op de website van Woest Oost Producties.

5 mei Bevrijdingsdag

Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen Bevrijdingsfestivals of andere festiviteiten. Wel wordt er een online Bevrijdingsfestival uitgezonden. Zo vieren we de vrijheid toch een beetje samen.