Horecabedrijven kunnen zorgen voor geluiden die buiten het bedrijf te horen zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van muziekinstallaties en andere apparaten, tijdens het laden en lossen bij het bedrijf of door de werkzaamheden van het bedrijf. De omgeving, zoals omwonenden, kunnen last hebben van deze geluiden. Daarom zijn er regels over hoe hard het geluid mag zijn.
Regels over hoe hard geluid mag zijn
Het toegestane geluidsniveau is afhankelijk van het tijdstip. Overdag mogen geluiden bijvoorbeeld harder zijn dan ’s nachts. En van de plek waar het geluid gemeten wordt. Hiervoor zijn er 2 meetplekken: aan de gevel van een gevoelig gebouw, zoals een woning. En in aan- of inpandige gebouwen. Dit is een woning in hetzelfde pand als de horecazaak, zoals een bovenwoning, of in een pand dat tegen de horecazaak aan is gebouwd. De geluidsnormen staan in het Omgevingsplan.
Tijdstip | Geluidsniveau aan de gevel mag niet meer zijn dan: | Geluidsniveau binnen aan- of inpandige gevoelige gebouwen mag niet meer zijn dan: |
---|---|---|
7.00 – 19.00 uur | 50 dB(A) | 35 dB(A) |
19.00 – 23.00 uur | 45 dB(A) | 30 dB(A) |
23.00 – 7.00 uur | 40 dB(A) | 25 dB(A) |
Deze regels gelden niet altijd
Voor de volgende activiteiten of soorten geluid gelden de geluidsniveaus niet:
- Laden en lossen tussen 7.00 en 19.00 uur.
- Stemgeluid van bezoekers op het terras van het horecabedrijf, maar alleen als het terras niet overdekt en verwarmd is en niet op een binnenterrein ligt.
- Stemgeluid van bezoekers van het horecabedrijf, als er op open terrein sport- en recreatieactiviteiten zijn.
- Onversterkte muziek, behalve als er door de gemeente regels voor zijn opgesteld.
- Komen en gaan van bezoekers bij horeca-, sport- en recreatie-activiteiten.
Een aantal keer per jaar mag een horecabedrijf meer geluid laten horen
Tijdens speciale dagen of activiteiten mag een horecabedrijf meer geluid laten horen. Dit mag tijdens collectieve en incidentele festiviteiten.