Wat is een Inwonersberaad?
Een Inwonersberaad bestaat uit een groep mensen (geloot uit een grote groep mensen) die de gemeenteraad helpt beslissingen te nemen over een belangrijk onderwerp. De groep leert over het onderwerp, luistert naar deskundigen en praat samen over mogelijke oplossingen.
Het doel is advies geven aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt de adviezen over. Het inwonersberaad is daarmee een heel democratische manier om een probleem aan te pakken.
Overal ter wereld worden inwonersberaden georganiseerd. Soms gebruikt men een andere naam zoals burgerberaad of burgerforum.
Waar gaat het eerste Inwonersberaad over?
Het klimaat raakt ons allemaal. Iedereen wil natuurlijk dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst ook in een veilig en gezond Zutphen kunnen wonen. Daarvoor is de zorg voor ons klimaat heel belangrijk. Hoe we dat moeten doen en hoe we de voor- en de nadelen van onze acties eerlijk verdelen is een vraag die we met elkaar gaan beantwoorden. Daarvoor vraagt de gemeenteraad de hulp van het inwonersberaad!
De officiële vraag is:
Hoe brengen we samen op een rechtvaardige manier de CO2 footprint in de gemeente Zutphen terug met 95% in 2050?
De gemeenteraad wil weten wat inwoners vinden wat moet gebeuren om de uitstoot van CO2 terug te dringen in Zutphen en Warnsveld. Het gaat dan over energie gebruiken, spullen kopen, reizen, eten en nog meer.
Belangrijk is dat de ideeën voor iedereen (als je kijkt naar geld en moeite) eerlijk uitpakken. Wat moet de gemeente als eerste doen? Wat kunnen de inwoners als eerste doen? Wat kan de gemeente doen voor het gedrag van inwoners? Wat betekent dit voor bedrijven/organisaties en wat voor de gemeente?
Deelnemers hoeven geen kennis te hebben van het onderwerp. Ze kunnen met hun dagelijkse ervaring, als inwoner van onze gemeente, meedoen aan het inwonersberaad.
Wie kon zich aanmelden?
10.000 mensen kregen in de week van 16 december een uitnodiging per post. Deze 10.000 inwoners waren willekeurig geselecteerd met een steekproef. Daarbij was gelet op leeftijd, geslacht en wijk waar ze wonen. Zij konden zich aanmelden met een persoonlijke code die in de brief staat.
Wie gaan er echt mee doen?
100 mensen doen mee. Zij hebben een zo divers mogelijke achtergrond. Uit alle aanmeldingen is een gewogen loting gedaan van 100 inwoners. Gewogen loting wil zeggen: een groep mensen loten met veel verschillende kenmerken. Dus bijvoorbeeld van alle leeftijden, uit alle wijken van Zutphen en uit Warnsveld en met allerlei verschillende opleidingssoorten.
Is het Inwonersberaad onafhankelijk?
Het Inwonersberaad krijgt begeleiding van een onafhankelijk bedrijf: Moventem. Een bedrijf dat veel ervaring heeft met Inwonersberaden (wordt ook wel Burgerberaden genoemd). Een mooi pluspunt: Moventem komt uit Zutphen. Moventem zorgt voor de gespreksleiders.
Wanneer is het Inwonersberaad?
Het Inwonersberaad komt op de volgende dagen bij elkaar:
- Dinsdag 18 februari: 18.00 - 21.30 uur
- Vrijdag 14 maart: 10.00 - 16.00 uur
- Vrijdag 4 april: 10.00 - 16.00 uur
- Zaterdag 10 mei: 10.00 - 16.00 uur
- Maandag 2 juni : 18.00 – 21.30 uur
- Zaterdag 14 juni: 10.00 - 16.00 uur
In de week van 23 juni is de aanbieding aan de gemeenteraad.
Hoe worden de adviezen van het Inwonersberaad gebruikt?
Het Inwonersberaad geeft hun adviezen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft gezegd de adviezen van het Inwonersberaad heel serieus te nemen.
De raad heeft besloten dat het eerste Inwonersberaad het ‘mandaat zwaarwegend advies' krijgt. Dat betekent dat de raad alleen kan afwijken van de adviezen van het Inwonersberaad, als de ideeën juridisch niet kunnen, ze te veel geld kosten of niet uitgevoerd kúnnen worden. De raad moet dan uitleggen waarom het niet kan.
Worden de gesprekken en de adviezen van het Inwonersberaad openbaar?
Op deze website kan iedereen straks lezen waar het Inwonersberaad mee bezig is, met welke deskundigen ze spreken. En er is altijd een verslag van wat ze tijdens een bijeenkomst hebben gedaan. Maar wat de deelnemers samen bespreken, dat is niet openbaar. De adviezen aan de gemeenteraad zijn wel openbaar.
De adviezen aan de gemeenteraad zijn wel openbaar. Wat is de precieze vraag van de gemeenteraad? Hoe brengen we samen op een rechtvaardige manier de CO2 Footprint in de gemeente Zutphen terug met 95% in 2050?