De wijziging van het Omgevingsplan gemeente Zutphen, met betrekking tot Verkabeling Noord is vastgesteld. Wat dit inhoudt, hoe u deze kunt bekijken en hoe u kunt reageren, leest u hieronder.
Wat houdt deze wijziging van het omgevingsplan in?
De wijziging gaat over het ondergronds brengen van de hoogspanningsverbinding in een deel van de gemeente Zutphen. Het plan voorziet in de aanleg van de ondergronds hoogspanningsverbinding en het aanpassen van een aantal vakwerkmasten en te realiseren opstijgpunten.
Er zijn plannen om een deel van de bovengrondse hoogspanningsverbinding in de gemeente Zutphen onder de grond te brengen. Dit heet ‘verkabelen’.
Deze verkabeling bestaat uit een noordelijk- en zuidelijk deel, genaamd “Verkabeling Noord” en “Verkabeling Zuid”.
Het noordelijk deel heeft twee vertakkingen in de weilanden langs het Oostveensepad. Ten oosten van de Van Essentraat komen de vertakkingen samen om in zuidelijke richting aan te sluiten bij het transformatorstation aan de Wijnhofstraat.
Het zuidelijk deel start bij de Wijnhofstraat en gaat in zuidelijke richting, waar het de rivier de Berkel passeert. Vanaf de kruising met de wegkruising van de Kleine Omlegging loopt het tracé ongeveer twee kilometer in zuidelijke richting door het groene gebied ten oosten van de Ooyerhoek en de Leestense Rondweg om te eindigen ten oosten van het Recycleplein Zutphen aan de Boggelderenk.
De gemeenteraad heeft op 22 april 2024 besloten om de coördinatieregeling (afd. 3.5 Algemene wet bestuursrecht) toe te passen voor de benodigde wijzigingen van het omgevingsplan en de omgevingsvergunningen. De plannen zijn in het stadium gekomen dat deze als vastgestelde besluiten in procedure kunnen.
De aanvragen voor de omgevingsvergunningen zijn op 11 juni 2024 ingediend. De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de procedures voor omgevingsplanwijziging en de omgevingsvergunningen op elkaar af te stemmen. Dit betekent dat de terinzagelegging van de wijzigingsbesluiten en de omgevingsvergunningen gelijktijdig plaatsvindt. Tegen deze besluiten kan in één keer beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State.
Gewijzigde vaststelling
Het besluit is op 23 juni 2025 door de gemeenteraad genomen. Er zijn daarbij wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp van het besluit. De wijzigingen zijn:
Regels
Op basis van het programma van eisen van TenneT moeten de opstijgpunten de functie bedrijf hebben. Bij het opstellen van het ontwerpbesluit door TenneT is dit niet opgemerkt. De regels en de verbeelding van de wijzigingsbesluiten Verkabeling Noord en Verkabeling Zuid is hierop aangepast. In de regels is de bestemming ‘Bedrijf - Opstijgpunt’ toegevoegd.
- Artikel 6.9 is komen te vervallen, omdat dit niet meer van toepassing is. Uit de ecologische beoordeling stikstof blijkt dat als gevolg van het project geen significantie negatieve effecten ontstaan op de instandhouding van Natura2000-gebieden.
- In de regels in artikel 5 een algemeen bouw- en aanlegverbod opgenomen:
- Het is verboden de bouw- en aanlegwerkzaamheden, die met onderhavig plan worden mogelijk gemaakt uit te voeren, indien daarbij wordt afgeweken van de materieelstaat, aantal draaiuren en/of uitvoeringsperiode, als opgenomen in bijlage 2 van de planregels. Voorliggend bouw- en aanlegverbod geldt niet indien uit een geactualiseerde Aerius berekening, met ecologische voortoets, blijkt dat geen significante negatieve effecten op Natura2000-gebieden zijn te verwachten.
- Artikel 8.4 wordt gewijzigd, zodat op twee locaties in het plan putten kunnen worden gebouwd. Deze zijn nodig voor de aanleg van de verkabeling: de bouwactiviteit ziet op het bouwen van een bouwwerk ten behoeve van de hoogspanningsverbinding en:
- de oppervlakte niet meer bedraagt dan 15 m2.
- de hoogte niet meer bedraagt dan 2 meter.
Verbeelding
In het ontwerpbesluit Verkabeling Noord is op de verbeelding de opstijgpunten aan het einde van het verkabelingstracé niet goed ingetekend. Ook is de contour dubbelbestemming ‘Leiding - Ondergrondse hoogspanningsverbinding’ over het gehele werkingsgebied opgenomen. Daarnaast is ter plaatse van de opstijgpunten de bestemming ‘Bedrijf - Opstijgpunt’ opgenomen. De gebiedsaanduiding ‘overige zone bouwwerken’ kan hierdoor komen te vervallen. De benodigde bouwmogelijkheden zijn nu geregeld in de bestemming ‘Bedrijf - Opstijgpunt’.
Inzien
Wilt u het besluit bekijken, dan kan dat vanaf 10 juli 2025.
Het besluit kunt u op de volgende manieren bekijken:
- het besluit online bekijken;
- bij het Omgevingsloket Zutphen in het stadhuis (’s Gravenhof 2 Zutphen). Dit kan alleen tijdens de openingstijden en op afspraak. Stuur daarvoor een e-mail naar omgevingsloket@zutphen.nl of bel naar telefoonnummer 14 0575 (hier hoeft geen kengetal voor).
Reageren
U kunt in beroep gaan als u een belang hebt bij dit besluit. Dat kan tot en met 20 augustus 2025. U doet dat door een beroepschrift te sturen naar de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Inwerkingtreding wijzigingsbesluit
Het besluit treedt vier weken na deze bekendmaking in werking. Dit betekent dat de regels uit het besluit vanaf dat moment gelden. Ook als u in beroep gaat.
Als u niet wilt dat dit besluit in werking treedt, dan kunt u ook vragen om een voorlopige voorziening. Dan stuurt u een brief naar dezelfde Afdeling bestuursrechtspraak, als waar u uw beroepschrift naar toe stuurt. Als u dit binnen de beroepstermijn doet, dan treedt het besluit niet in werking. De voorzieningenrechter bekijkt dan of dat zo blijft, of dat het besluit toch in werking kan treden.