Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Een Koninklijke onderscheiding (lintje) is er voor mensen die zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Denk hierbij aan:

  • vrijwilligers die zich langdurig inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid;
  • mensen die hele bijzondere prestaties voor de samenleving hebben geleverd in hun betaalde baan die veel verder gaan dan wat van iemand kan worden verwacht.

Hoe kan ik een lintje aanvragen?

Wilt u een lintje voor iemand aanvragen? Neem dan contact met ons op via kabinetszaken@zutphen.nl. Wij kunnen u in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook leggen we u uit hoe u te werk moet gaan.

Daarna kunt u beginnen met het verzamelen van alle benodigde gegevens en het voorstelformulier invullen. Vervolgens dient u het voorstel in bij de burgemeester.

Wanneer wordt een lintje uitgereikt?

Een lintje kan worden uitgereikt tijdens:

  • de lintjesregen op de laatste werkdag voor Koningsdag;
  • een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een jubileum of afscheid).

Wanneer moet ik het lintje aanvragen?

De procedure om een lintje aan te vragen kost veel tijd.

  • Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Vraag het dan uiterlijk 1 juli 2024 aan.
  • Wilt u de onderscheiding tijdens een bijzondere gelegenheid laten uitreiken? Vraag het lintje 6 maanden van tevoren aan.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op Lintjes.nl. Hier vindt u ook het voorstelformulier.