Hond en veiligheid

De eigenaar van een hond zorgt ervoor dat de hond de juiste opvoeding en verzorging krijgt. Goede omgangsvormen vergroten het plezier van de eigenaar, de hond én van de omgeving. Hieronder leest u enkele tips om veilig met uw eigen hond of met die van anderen om te gaan.

Laat zien dat u uw hond onder controle heeft

Honden rennen graag naar andere mensen, springen tegen ze op of achtervolgen ze. Veel mensen vinden dit gedrag niet fijn. Laat uw hond niet tegen mensen opspringen en zorg ervoor dat uw hond geen joggers, fietsers, ruiters of wild achterna gaat rennen in losloopgebieden. Indien nodig lijnt u uw hond ook aan in losloopgebieden. Laat uw hond zeker niet loslopen als u er geen controle over heeft.

Laat aangelijnde honden altijd met rust

Honden zijn vaak om verschillende redenen aangelijnd. De hond kan in training zijn (hulphond, gedragsproblemen), een blessure hebben of er geldt aanlijnplicht. Laat uw hond geen toenadering zoeken met een aangelijnde hond. Ook niet in een losloopgebied.

Ze zoeken het zelf wel uit, is geen goede beslissing

Sommige honden zijn niet in staat zichzelf te verdedigen of richten juist veel schade aan als ze zich wel verdedigen. Voorkom dat dit nodig is en grijp tijdig in. Niet elke loslopende hond vindt het leuk om met andere honden te spelen. Vraag daarom de eigenaar altijd eerst om toestemming of de honden contact met elkaar mogen hebben en of ze met elkaar mogen spelen. Voorkom elke vorm van spel waardoor honden te wild worden.

Honden en kinderen

Leer uw kinderen dat ze alleen met toestemming van de eigenaar een hond mogen benaderen of aaien. Laat kinderen die geen controle hebben over een hond niet met een hond wandelen.

Op de website van het LICG leest u hoe u uw kinderen veilig met honden om kunt laten gaan. De website heeft ook een deel speciaal voor kinderen.

Volg een opvoedcursus

Goede opvoeding en socialisatie van een hond is noodzakelijk. Geef u met een (nieuwe) hond zo snel mogelijk op voor een opvoedcursus om probleemgedrag te voorkomen.