Hond uitlaten en losloopgebieden

Hondenpoep staat al jaren hoog in de top 10 van ergernissen in Nederland. In onze gemeente is dat niet anders. Aan de andere kant beleven veel mensen groot plezier aan het hebben van een hond.

Om overlast te verminderen, zijn er regels opgesteld over het opruimen van hondenpoep en het laten loslopen van honden. Het gedrag van hondenbezitter speelt daarbij een belangrijke rol.

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Uw hond mag niet op plaatsen komen die bestemd zijn voor kinderen, omdat sommige kinderen bang zijn voor honden. Honden zijn niet toegestaan bij kinderspeelplaatsen, zandbakken, schoolpleinen en speelweides.

Losloopgebieden

Binnen en buiten de bebouwde kom moeten honden aan de lijn. In Zutphen en Warnsveld zijn 17 gebieden waar u de hond los mag laten lopen (pdf, 7.2 MB). Op andere plekken moet de hond zijn aangelijnd:

 1. Parkje Mulderskamp

 2. Slingerbos/Sidneypark

 3. Park Sutfene-Berkel

 4. Emmersteeg

 5. Park Wijnhofstraat (Berkel)

 6. Park van Essenstraat

 7. Park Lage Weide

 8. Park Vijver

 9. Park Helbergen

 10. Skatebaan Emmerikseweg

 11. Park Groenbuffer Oost

 12. Park Groenbuffer West

 13. Geluidswal Caro van Eycklaan

 14. Geluidswal Ina Boudier Bakkerlaan

 15. Park Overkamp

 16. Wijnhof

 17. Noordveen

U vindt de locaties ook op de plattegrond Losloopgebieden Zutphen en Warnsveld. Ter plekke is met borden aangegeven waar het losloopgebied begint en waar het eindigt.

Houd uw hond zoveel mogelijk weg uit weilanden. Nespora caninum is een besmettelijke veeziekte die voorkomt bij runderen en zelfs een miskraam kan veroorzaken bij koeien. Honden spelen een belangrijke rol bij de besmetting. Als een koe gras eet met hondenpoep, kan deze besmet raken. Daar komt bij dat veel weilanden privéterrein zijn en u toestemming moet hebben van de eigenaar om daar te wandelen of uw hond uit te laten.

Opruimen hondenpoep

Binnen de bebouwde kom is er een opruimplicht van hondenpoep en ook in losloopgebieden. Dat geldt ook onder de struiken of in de goot.

U moet ook opruimmiddelen bij u hebben, zoals hondenpoepzakjes, eventueel aangevuld met een schepje. U mag het zakje in elke gemeentelijke afvalbak gooien of thuis in de grijze container. Uiteraard niet in de bosjes of op straat.

Ik betaal toch hondenbelasting? Waarom moet ik hondenpoep opruimen?

De opbrengst van hondenbelasting is niet specifiek bedoeld voor het opruimen van hondenpoep. Met de opbrengst betaalt de gemeente onderhoud van groen, wegen en verlichting en andere zaken. De betaling van hondenbelasting betekent niet dat hondenbezitters zich niet aan de regels hoeven te houden. Hondenpoep moet opgeruimd worden, net als ander (straat)afval. Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u bekeurd worden.