Schapen

In 2020 kwamen voor het eerst op een aantal grasvlakten in Zutphen en Warnsveld schapen grazen. Dit jaar komen de schapen voor de derde keer. Op deze pagina vindt u alle informatie.

Proef van 3 jaar

Het gras laten grazen door schapen is in 2020 gestart als een proef. Bij de eerste evaluatie kregen wij veel positieve reacties over de aanwezigheid van de schapen in onze gemeente. Daar zijn we blij mee. Veel inwoners vinden het bijzonder dat de schapen op verschillende groenstroken in onze gemeente lopen. Het is niet alleen voor jong en oud leuk om naar te kijken. Ook zorgen deze dieren er voor dat mensen met elkaar (meer) in contact komen.

Pas na een aantal jaren wordt zichtbaar of ons doel, om meer kruiden in onze bermen en grasvlakken te krijgen, gehaald is. Daarom heeft het college besloten om de schapenbegrazing 3 jaar uit te proberen. Zo kunnen we voldoende ervaring opdoen op meerdere plekken in onze gemeente.

In het voorjaar van 2023 hebben we het Inwonerpanel Zutphen Spreekt gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De resultaten van dit onderzoek kunt u teruglezen in een factsheet (pdf, 0,5 MB). Dit jaar is er geen schapenbegrazing. We bepalen dit jaar of we de schapen in de toekomst weer in gaan zetten.

Voordelen voor natuur en milieu

Het laten grazen van schapen heeft voordelen voor de natuur en het milieu.

De schapen verspreiden bloemen- en kruidenzaden met hun vacht, hun hoeven en hun poep. Daardoor groeit er minder gras en gaan er meer bloemen en kruiden bloeien. Daar leven insecten en vogels weer van.

Het grazen door schapen is ook goed voor het milieu. Er is geen brandstof nodig om te maaien. Het gras wordt op een natuurlijke manier kort gehouden. En het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit, die schapen in de wijk!

Even voorstellen: herder en schapen

De schaapherder en zijn kudde komen uit Eefde. De schaapherder heet Herbert Nijkamp en hij is al ruim 10 jaar schaapsherder. Hij heeft de afgelopen jaren ook het gras in Eefde kort gehouden met zijn kudde.

De schaapsherder met de schapen in 2020, aan de Kleine Omlegging.

Wilt u meer weten over de schaapherder en zijn kudde? Neem dan een kijkje op zijn website: www.schapenservice-hurby.nl.

Hier komen de schapen (2022)

De schapen maken 3 rondes door de wijken: in april/mei, in juli en in september. In totaal wordt ongeveer 5 hectare begraasd door een kudde van ongeveer 70 schapen. Op onderstaande kaart ziet u waar de schapen komen grazen.

Kaart met locaties waar de schapen grazen in 2022

Bekijk de locaties waar de schapen komen grazen op Google maps.

We plaatsen informatiebordjes op de plekken waar de schapen komen grazen.

De kudde wordt door de schaapsherder regelmatig verplaatst. Dit doet hij door voor de kudde uit te lopen. De schapen lopen achter hem aan. De plek waar de schapen lopen, wordt afgezet met een gaashekwerk. In dit gaashekwerk zit een stroomdraadje, die op zonne-energie werkt. We willen voorkomen dat de schapen los komen en op de weg gaan lopen.

Locaties

In Warnsveld:

  • Bieshorstlaan rond vijvers
  • Lage weide langs volkstuinen
  • Lage weide achter bedrijven

In Zutphen:

  • Leestensedreef achter Sint Anthoniehof, langs de vijver en naast school aan De Markolle 7
  • Jo Spierlaan, rotonde
  • Robert van Guliklaan, langs vijvers en rond vijver tussen Den Elterweg
  • Aert van Nesstraat, Admiraal Helfrichstraat, achter de flats
  • Gerard Doustraat op hoek Berkellaan, voor basisschooltje
  • Keucheniusstraat tussen vijver en nieuw te bouwen scholen
  • Spittaalderkamp tussen Lunette eiland en vijver Keucheniusstraat
  • Kleine omlegging tussen Kleine omlegging en Prinses Beatrixlaan en algemene begraafplaats
  • Berkenlaan: grasveldje tussen flats

Waar kan ik met mijn vragen terecht?

Hieronder ziet u antwoorden op vragen die u wellicht heeft. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?

  • Bel met de schaapsherder als u ziet dat er iets mis is met de schapen. Of als u iets wilt vragen over de schaapskudde. Zijn telefoonnummer is 06-23719068. Zijn telefoonnummer staat ook op het bordje dat aan het gaashekwerk hangt.  
  • Of neem contact op met de gemeente, via telefoonnummer 14 0575 (zonder kengetal) of info@zutphen.nl.

Mag ik de schapen aaien?

Het is toegestaan om de schapen te aaien. Maar doe dit het liefst alleen als de herder er bij is.

Rondom de plek waar de schapen grazen staat een gaashekwerk. Dit hek is redelijk hoog en er staat lichte stroom op. Het is daarom zeker niet eenvoudig om de schapen te aaien.

Het is altijd goed om na het aaien uw handen te wassen.

Mag ik de schapen groente- en fruitschillen geven?

Nee, u mag de schapen alleen voeren als de herder erbij is. U kunt dan gelijk vragen of ze het voer, dat u wil geven, mogen hebben.

Kunnen we de hond nog wel uitlaten langs de route?

Ja, maar wel aangelijnd natuurlijk. De schapen zijn niet bang voor de honden.

Wordt de poep van de schapen opgeruimd?

Nee, de herder veegt de poep wel van de stoep, maar op het gras mag de poep blijven liggen. In de schapenpoep zitten namelijk zaden van de planten die zij eten. Zo worden de plantenzaden verspreid en komen er op andere plekken ook bloemen en kruiden in onze bermen.

Stinken schapen?

Schapen hebben een eigen geur. De een vindt het stinken, de ander ruikt het niet eens. Dit is dus heel persoonlijk.

Maken de schapen 's nachts herrie?

Deze schapen beginnen te blaten als ze de herder zien. Als de herder dus 's nachts uit de buurt blijft, maken ze ook weinig tot geen geluid.

Wat moet ik doen als er iets met een schaap aan de hand is?

Als u iets ziet waarvan u denkt dat het niet goed is, bel dan de schaapsherder op. Zijn telefoonnummer staat op het bordje dat op het gaashekwerk hangt en elders op deze pagina.

Hebben schapen last van de eikenprocessierups?

Gelukkig hebben de schapen geen last van de eikenprocessierups. Hun wol beschermt hen tegen de brandhaartjes van de rups.

Mogen de schapen ook bij ons in de buurt of straat grazen?

In het najaar bespreken we of het grazen van de schapen goed is gegaan. Als we besluiten door te gaan met de schapenbegrazing, maken we voor volgend jaar een nieuwe route voor de schapen.

Lijkt het u leuk om ook de schapen in uw buurt of straat te laten grazen? Neem dan contact op met ons op. Overleg wel eerst met uw buren, want het is natuurlijk het mooist als iedereen ervan geniet.

Hoe weten we waar de schapen grazen?

De mensen die langs de route wonen, krijgen een flyer met informatie over de schaapskudde in de brievenbus.

Op deze webpagina vindt u de route op een kaart waar de schapen gaan grazen. Langs de grasvelden waar de schapen komen, staan informatiebordjes.

Hoe vaak komen de schapen langs?

De schapen komen 3 keer per jaar grazen. De eerste ronde start in april/mei, de tweede ronde in juli en de laatste ronde in september.

Eten schapen ook bomen en schadelijke planten?

Schapen eten alleen gras, bloemen en kruiden. Ze eten ook de schors van jonge bomen. Om de jonge bomen te beschermen, pakt de schaapherder de stam in met jute. De schapen eten ook bepaalde soorten planten, die we graag kwijt willen. Zoals de Japanse duizendknoop en berenklauw. Hier worden ze niet ziek van.

Waarom zijn er geen lammeren bij de schaapskudde?

De schaapsherder haalt de ooien (de vrouwelijke schapen) die moeten lammeren terug naar zijn stal. Daar kunnen ze in alle rust bevallen en de eerste zorg aan de lammeren besteden. Als de lammeren net zijn geboren, blaten zij veel en is er onrust in de kudde. Om overlast van geluid te voorkomen, en om de jonge lammeren goed te kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld honden, houdt de schaapsherder de ooien met de lammeren eerst nog bij zijn stal. Later worden de ooien en lammeren teruggeplaatst in de kudde.