Een containertuintje is een tuintje rondom ondergrondse afvalcontainers. Uit ervaring blijkt dat als zo’n tuintje is aangelegd, er veel minder afval naast de containers wordt gezet. Een containertuintje ziet er dus niet alleen leuk uit, de straat blijft ook een stuk netter.
Aanvragen
Wilt u graag een containertuintje bij de containers in uw buurt? Dan kunt u die online aanvragen. Wij vragen u in te loggen met DigiD (als inwoner) of eHerkenning (als ondernemer).
U kunt een containertuintje aanvragen bij de volgende soorten containers:
- Restafval
- Papier
- PMD
- Textiel
Een containertuin bij een glascontainer en een GFE-zuil (groente-, fruit- en etensresten) is niet mogelijk.
Wij zorgen dan voor de aanleg van het tuintje. We vragen u om, alleen of samen met uw buren, het tuintje te onderhouden. We hebben daarvoor een aantal spelregels opgesteld.
Spelregels
Als containertuinier helpt u de tuintjes bij de containers schoon, netjes en groen te houden. Daar horen een paar taken en afspraken bij, maar u staat er niet alleen voor.
- U zorgt ervoor dat de plantjes er goed bij staan, bijvoorbeeld door ze water te geven als het in de zomer lang droog is.
- Als er onverhoopt planten zijn weggehaald of dood gaan, meldt u dit bij team Beheer en Onderhoud. Zij vervangen de plantjes dan.
- U snoeit de beplanting als dit nodig is. En u zorgt ervoor dat de toegang tot de vulopening goed bereikbaar blijft.
- U maakt de tuintjes schoon. Dus als iemand er toch afval in gooit, ruimt u dit op.
Is de container vol of kapot? Of staat er grofvuil naast? Dan meld u dit via de Melding openbare ruimte > kies voor domein ‘Afval’ > kies voor sub-domein ‘Containertuintje’. Vermeld de locatie/adres van de container en het containernummer.
Dit doet de gemeente
De gemeente is eigenaar van de containertuintjes. Wij ondersteunen u en helpen bij eventuele klachten en wensen over de tuintjes. Bijvoorbeeld als er problemen zijn met het onderhoud.
Als eigenaar kunnen wij besluiten de containertuintjes te verwijderen of te verplaatsen. Dit doen we alleen als daar een goede reden voor is. En we stemmen dit altijd af met de containertuinier.
De afvalcontainers zijn van Circulus
Als er problemen zijn met de container zelf (dus niet met de tuintjes), dan vragen wij u om contact op te nemen met Circulus. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de klep van de container, vandalisme of als de container helemaal vol zit.
Overeenkomst afsluiten
Als containertuinier tekent u een overeenkomst. De gemeente tekent die ook. Deze overeenkomst loopt voor onbepaalde tijd: totdat een van de partijen (de containertuinier of de gemeente) de overeenkomst stopzet.
Gaat u verhuizen? Of kunt u om een andere reden niet meer voor het tuintje zorgen? Ga dan zelf op zoek naar een vervanger. Het wijkteam kan u daarbij helpen. Misschien wil de volgende bewoner of een van de buren het beheer wel overnemen. Lukt dat niet? Dan help de gemeente met het zoeken naar een oplossing.
Vragen?
Heeft u vragen over de mogelijkheden van een containertuintje? Neem contact op via ons telefoonnummer 14 0575 of stuur een e-mail naar info@zutphen.nl.