Gemeente Zutphen betaalt mijn isolatie!

21-03-2023

Maandag 20 maart was het zover! Het eerste huis van de ‘isolatie-actie voor koopwoningen’ werd aangepakt. Een project waarbij de gemeente 360 huizen helpt met energie besparen.

De eerste woning is van Ad en zijn vrouw. Ad vertelt er graag over:

"Via een tip kwam ik bij de isolatie-actie terecht. De aanvraag verliep gemakkelijk via de website. Eerst leken we niet in aanmerking te kunnen komen, maar later gelukkig toch wel. Het proces is snel verlopen. In december heb ik ons aangemeld en nu half maart zijn de werkzaamheden al uitgevoerd. We zijn er erg blij mee!"

Wethouder Eva Boswinkel was bij de oplevering van de eerste woning die geïsoleerd is door de isolatie-actie. Eva Boswinkel:

"De eerste koopwoningen van deze actie tegen energiearmoede zijn ondertussen geïsoleerd. We hebben nog mogelijkheden voor meer inwoners. Je hoeft bijna niets zelf te regelen. Maar je moet je wel aanmelden!"

Van links naar rechts: vestigingsmanager Mark Heutinck, bewoner Ad en wethouder Eva Boswinkel
Foto: Jolanda van Velzen

Energiecoach van Zutphen Energie komt langs

Na aanmelding voor de isolatie-actie bezoekt een energiecoach van Zutphen Energie het huis. Aan de hand van een vragenlijst inventariseert de energiecoach alle energie besparende mogelijkheden in de woning. Daarna wordt er gekeken welke maatregelen het meeste energie besparen. Ad:

"In het advies stond bij ons bijvoorbeeld dat de ramen boven vervangen konden worden om energie te besparen. Uiteindelijk is er gekozen voor vloerisolatie. Boven stoken we niet en beneden zijn we veel aanwezig. Zo hebben we dus optimaal resultaat van de isolatiewerkzaamheden."

Lokaal bedrijf voert werkzaamheden uit

Via een aanbestedingsprocedure konden bedrijven zich inschrijven als uitvoerende partij voor de ‘isolatie-actie voor koopwoningen’. Totaal zijn voor dit project 7 partijen geselecteerd die gedurende dit project werkzaamheden zullen uitvoeren. Bij dit huis heeft Duits Isolatie de werkzaamheden uitgevoerd. Op de vraag waarom zij hebben ingeschreven op de aanbesteding is Mark Heutinck, vestigingsmanager, heel duidelijk:

"We vinden het een hele goede actie dat de gemeente helpt met het verduurzamen van woningen in Zutphen en daar financieel een steentje aan bijdraagt en uiteraard willen wij in onze spreekwoordelijk eigen achtertuin graag woningen helpen isoleren."

Het isoleren van woningen doen zij dagelijks. Zij doen dit onder andere met Icynene. Dat is een milieuvriendelijke schuimisolatie. Het materiaal is water geblazen en daardoor veel minder slecht voor het milieu.

De gemeente helpt koopwoningen te verduurzamen

Tot eind 2024 helpt de gemeente Zutphen jou om jouw koopwoning te verduurzamen. Misschien wel jouw woning! Per woning is € 2.500 beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Hiermee kan je als bewoner tot wel 23% op het gasverbruik besparen. Met de huidige energieprijzen scheelt dat veel! Wees er snel bij want er is een beperkt budget beschikbaar. Ad:

"Eigenlijk zou iedereen zich moeten aanmelden. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Dus meld je aan!"

Lees meer informatie over de isolatie-actie.