Ruud Rutten ontvangt Koninklijke onderscheiding

30-11-2023

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger heeft op donderdag 30 november een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Ruud Rutten uit Zutphen. De heer Rutten is vanwege zijn jarenlange inzet voor de verslavingszorg benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van het lintje vond plaats in Apeldoorn tijdens een mini-symposium over verslavingszorg. Ruud Rutten nam hier afscheid als directeur van Tactus.

De heer Rutten heeft zeer veel betekend voor de ontwikkeling van de verslavingszorg, niet alleen in de regio maar in heel Nederland. Hij heeft bijna veertig jaar bij Tactus gewerkt (ook al bestaat die naam nog niet zo lang). Door de onvermoeibare inzet en duidelijke visie van Rutten werden de expertise van verslaving en psychiatrie aan elkaar verbonden. Hij zorgde er ook voor dat zorgverleners, wetenschappers en ervaringsdeskundigen intensief met elkaar gingen samenwerken. Hierdoor verbeterde de verslavingszorg enorm.

Bij zijn werk had de heer Rutten voortdurend oog voor de mens achter de verslaving, want zo zei hij: “Iemand is altijd meer dan alleen zijn of haar verslaving”. En dat leerde hij ook aan anderen. Ook vroeg hij veel aandacht voor het voorkomen van stigmatisering van personen met een verslaving. Bij hem stond het belang van de cliënten steeds voorop. Dat Rutten op zijn laatste werkdag, vlak voor hij met pensioen gaat, een Koninklijke onderscheiding heeft gekregen, is dan ook een welverdiende kroon op zijn werk. Van harte gefeliciteerd!